Хиляди българи са получили позвъняване за мнима покупка

Телефонна мистерия от последните дни - хиляди българи са получили позвъняване за мнима покупка с въпрос от кой град са. Обажданията са от жена, която се представя за „Наталия”.

Според експерти по киберсигурност това е чатбот, който събира активни телефонни номера на потребители от София. По думите им поръчението може да идва от фирма, но не е изключено да е и от политическа партия.

Коя е "Наталия" - телефонна измама или чатбот

От Комисията за защита на личните данни пък предполагат, че колцентър е наел тази автоматична машина, която на ръба на закона да събере информация къде е локализиран телефонът, на който се обажда. От Комисията посочват, че въпросните телефонни номера, на които се звъни, най-вероятно са набавени чрез софтуер.

„Казвам се Наталия и Ви се обаждам във връзка с Вашата покупка и бих искала да получа Вашата оценка. Само да уточним - Вие сте от София, нали?”, започва обаждането.

Позвъняване от „Наталия” преди дни получава и Виктория, докато е на почивка в Гърция. „Тогава ми се обади жената, връзката прекъсваше и ми каза да оценя някаква поръчка, която съм направила. Аз наистина бях направила такава поръчка”, обяснява тя.

Обаждането усъмнява Виктория. „Притесних се. Първосигнално си казах да проверя банковата си сметка да не е станало нещо, както и сметката на телефона”, посочи жената.

Тулев: „Наталия” ни се обажда от минимум 60 телефонни номера

Според бившия началник на отдел „Киберпрестъпност” в ГДБОП Явор Колев „Наталия” цели да създаде база с данни. „Има за цел да създаде активни телефонни номера на потребители от град София. Това е с маркетингова цел. Защо не и на политическа партия, все пак идват местни избори”, коментира експертът.

Има ли нарушение на закона проверка по случая правят от ГДБОП. „Засега нямаме категорични данни да се извършва престъпление по този начин. Доколкото знаем, въпросното обаждане не събира лични данни. Крайната цел е неизвестна. Нямаме сигнали от граждани да е нанесена някаква финансова щета”, подчерта шефът на отдел „Киберсигурност” в ГДБОП Владимир Димитров.

„Всяка технология, която е много добра, се използва от измамници, без значение дали ще е дийп фейк, дали ще е по телефона - това е бъдещето”, каза киберекспертът Мирослав Стефанов.

Чатботовете вече имат чувства и емоции

От един от мобилните оператори у нас потвърдиха, че обажданията се извършват от техен бизнес клиент, на когото предоставят стандартна гласова услуга с фиксирани и мобилни номера. Към момента извършват задълбочена вътрешна проверка. Анализ на случая правят и от Комисията за регулиране на съобщенията.

„Добре, разбирам, явно е станала някаква грешка, извинявайте и Ви пожелавам хубав ден”, завършва обаждането от „Наталия”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.