Може ли ухапване от кърлеж и комар да доведе до сериозни последици

Бум на инфекциозните болести, причнени от ухапвания от кърлежи и комари. Причината за увеличената популация на насекомите е влажното и дъждовно време.

Във Великотърновско е регистриран и случай на опасното заболяване хеморагична треска с бъбречен синдром. Според д-р Петя Тошева се регистрира по един случай на няколко години. Причинителят е вирус, който паразитира в различни видове гризачи, планински и горски. Хората се заразяват, попадайки в такива райони. Гризачите изхвърлят инфекцията чрез изпражнения и урина и заразяват околната среда", обясни тя. 

Случай на хеморагична треска във Велико Търново

По думите ѝ заболяването може да протече тежко поради наличието на два синдрома - хеморагичен и бъбречен. "Най-често водеща е бъбречната недостатъчност, човекът спира да уринира на фона на висока температура и бъбречна криза. Заболяванията, които се предават през комарите, не са характерни за нашия регион - жълта треска, зика, денга. У нас се среща доста рядко западнонилската треска, но няма случаи през тази година. Основно дискомфорт се усеща", посочи медикът. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.