Това се случва в отсъствието на ПП-ДБ, които настояваха той да се яви

Депутатите преобърнаха дневния си ред и извънредно извикаха правосъдния министър Атанас Славов на изслушване в Народното събрание. Именно за това настояваха през последната седмица от „Продължаваме Промяната - Демократична България”. Това обаче не се случи до днес, когато точката беше вкарана като извънредна по предложение на ГЕРБ. Куриозното е, че изслушването се случва именно в отсъствието на ПП-ДБ, които по-рано обявиха, че няма да влязат в пленарната зала.

Веднага след пленума на ВСС в четвъртък Славов обяви, че ще сезира ВАС за решението на Прокурорската колегия да назначи Борислав Сарафов за временно изпълняващ функциите главен прокурор. Намерението си министърът потвърди и пред депутатите.

„Бях призован и от едната, и от другата страна да отнеса този правен спор до ВАС, за да няма съмнения в обществото, в органите на съдебната власт, а и у самия Сарафов - дали е избран от компетентен орган и дали изпълнява функциите си законосъобразно или трябва да се следва друга процедура. Считам, че е редно да поискам ВАС да се произнесе по законосъобразността на процедурата”, посочи Славов от трибуната на Народното събрание.

На този фон, тази вечер граждани излизат на протест срещу избора на Сарафов. Инициативата е на „Правосъдие за всеки”. Според недоволните с това решение не се прави промяна, а по-скоро опит за осуетяване на съдебната реформа.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.