Страната ни е на последно място по справяне с домашното насилие

Проучване показва, че България е на първо място по брой на жени лидери и на едно от последните по справяне с домашното насилие.

„Домашното насилие е проблем, който наистина трябва да бъде разрешен. Може би това е и народопсихология. Това е нещо, което трябва да разрешим с много говорене и много образование”, обясни Надежда Ванева, координатор комуникации „Сороптимист Интернешънъл Съюз България”.

Образованието е нещото, което извежда българките на челното място по брой на жени, работещи в сферата на информационните технологии. „Освен това ние сме на едно от първите места по заетост на жени във финансовия сектор, на жени на мениджърски позиции”, допълни Надежда Ванева.

Осъзнаването на жените, че те могат да имат равни права и могат да искат да знаят повече, може да доведе до справяне с домашното насилие. „Има места в България, където образованието не е толкова достъпно. Има градове и жени с добър социален статус, които психологически са подложени на някакъв натиск, заради който не могат да се развиват”, разказа още тя.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook