Как влияе изсичането на горите?

Без решителни климатични политики, щетите от наводненията ще продължат да растат. Броят дни с интензивни валежи в България расте от 1991 г. Почти всички изследвания на екстремни метеорологични явления намират причинно-следствена връзка между наводненията и по-високите температури.

„България се намира в един от районите, в които се наблюдават вече и ще продължават да се наблюдават засилени екстремни явления. Това води до увеличаване на средната температура. Обемът на водата, която наблюдаваме като количество валежи остава, но в същото време тя се сгъстява като честота”, коментира Меглена Антонова, ръководител на програмата на „Гринпийс”- България.

Екстремните явления зачестяват не само заради климата, но и заради изсичането на горите.„Валежите няма как да ги контролираме, но горите могат да ни помогнат, ако има по-гъсти и по-стари гори. Те имат функцията да събират повече количество вода. Също така могат да предотвратят ерозията, която допълнително допринася за засилване на ефекта на наводнението”, допълни Меглена Антонова.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.