Авторите използват народните приказки като ключ към най-малките

Книгата "Българските народни приказки- ключ към емоциите на нашите деца"  помага на родителите да опознаят емоционалния свят на децата. Авторите използват народните приказки като ключ и метод за решаване на проблемите, свързани с вътрешния свят на най-малките.

„Приказките помагат през тяхната способност да заобиколят защитите и да се свържем с тях на едно несъзнавано ниво. Впоследствие през образа на героя, през неговите преживявания, да разпознаем своята емоция или да разпознаем собствения си конфликт в дадена ситуация”, обясни д-р Петя Терзииванова, психиатър и психотерапевт.

Когато видим конфликта отстрани, имаме възможност да се дистанцираме от него и да видим ситуацията по-обективно.

„Приказката позволява и на родителя,и на детето да засегнат болезнени теми и да влязат в проблематика, която, ако попитаме детето, тъжен ли си или страхуваш ли се? Вероятността детето да каже не, защото това би създал някакъв проблем с родителя, проблем в приемането или отхвърляне по някакъв начин. През приказката, когато подадем тази емоция през приказния герой, ние ще получим реално отговор на този въпрос”, коментира още психотерапевтът.
 
Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.