"В никакъв случай не говорим за увеличаване на здравната вноска, която е най-ниската в Европа", подчерта здравният министър

Целта ни е да оптимизираме разходите в системата, за да можем да намалим доплащането за здравни услуги от страна на пациентите, като същевременно те получат една добра здравна услуга. Не става въпрос за увеличаване на здравната вноска. Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA News министърът на здравеопазването професор Христо Хинков.

"Бюджетът е основен инструмент за доброто здравеопазване.  Защото доброто общественото здраве е свързано с профилактика, към здравословния начин на живот и промоцията на здраве. Всичко това обаче е свързано с  профилактични национални програми, които за съжаление имат много бедно финансиране", подчерта министърът. Той потвърди в ефира на предаването, че до 4 юли за пациентите с Миастения гравис ще бъде извършена спешна доставка на животоспасяващото лекарство Калимин (Kalymin).

Временна забрана за откриване на нови болници в България предлага здравният министър

По думите му в Бюджет 2023 година средствата за профилактика по НЗОК са запазени плащанията от миналата година. „Имаме увеличение на средствата за извънболничните дейности. Има и предвидени пари   за допълнителен трансфер от бюджета на МЗ, свързани с лечение на деца до 18-годишна възраст. Като цяло бюджетът, предвиден до края на тази година, следва принципа постепенно да се изнасят медицински дейности и изследвания извън болниците. Тенденциите през последните 10-15 години  са непрекъснато увеличаване на парите за болници и лекарства. А това не води до драстично подобряване на здравно-демографските показатели”.

Той коментира, че това не означава, че ще има по-малко пари за болниците, а когато се разболеем – ще разчитаме на извънболничната помощ. „Просто ще се променят съотношенията в бюджетите. Парите за болници ще са толкова, колкото са необходими. Успоредно с това ще върви и една оптимизация на болничната помощ. Към момента сме на челните меса в Европа  по брой на болниците на глава на населението. имаме повече болници, отколкото са ни необходими”, подчерта той.

Хинков: Вероятно ще връщаме евросредства за модернизация на спешната помощ

Министърът обясни, че от 2001 година са разкрити повече частни, отколкото държавни болници. „Всичко е за сметка на частното инвестиране в здравеопазването. Моята идея не е да създавам мораториум в разкриването на нови здравни заведения. Не мога да спра частната инвестиция. Това, което мога да направя е да направя един преглед на възможностите на  НЗОК да поема нови договорни партньори. Защото в момента всеки, появил се на пазара и пожелал такъв договор, го получава. Няма болница, която да може да се издържа от частни плащания. Хората са неплатежоспособни, а медицината е скъпа”.

Професор Хинков коментира и въпроса как може да се намали доплащането от страна на пациента. „Увеличаването на договорните партньори към НЗОК – на практика при една и съща цена на клиничната пътека и една и съща цена или може би постепенно увеличаваща се медицинска услуга, заради оскъпяване на лекарства – води до това, че болните доплащат тази разлика от джоба си. Именно в това се корени тази оптимизация и възможност хората да знаят, че когато са осигурени – получават определен пакет от услуги. Колкото се може по-голям. А той е възможен за постигане. Това е така нареченото универсално покритие, изисквано от СЗО”.

Един от начините според министъра за оптимизация е изсветляването на отношенията между болниците и НЗОК. „Създаването на Националната здравно-информационна система цели именно това. Едва ли ще ми стигне времето, за да опиша всички дупки, през които изтичат средствата от този „здравноосигурителен чувал”, който пълним всички с нашите вноски. А здравната вноска е най-ниската в цяла Европа. Не говорим обаче за увеличаването ѝ”, посочи професор Хинков.

Проф. Хинков: Очаквам доклада за апартамента в "Лозенец". Започвам проверки във всички държавни болници

Той коментира и казуса с открития луксозен апартамент в болница „Лозенец”.  „Извършената проверка, която разпоредих, показа, че болницата е в тежко финансово състояние. Това, което нас ни интересува е именно финансовото състояние на лечебното заведение. Както съм казвал и преди – службите трябва да установят за какво е бил предназначен този апартамент. Това не е медицински въпрос”.

По въпроса с проблемите в „Майчин дом” Хинков посочи, че сигналите срещу директора са „повече от три”. „Нашата проверка показа, че финансовото състояние на болницата е добро. Срещнах се и с двете воюващи страни там. Те твърдят неща, за които трябва да намерим правилното решение. А то идва малко по-късно, защото в момента е ангажирана и прокуратурата, която трябва да се произнесе по подадените сигнали”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.