Там деца се срещат с изкуство

Започна арт фестивалът „Еленов”. Той е насочен към подрастващите. Идеята е те да научат повече за изкуството, за театъра и за киното.

„Това е фестивал за деца, но не детски фестивал, тъй като диапазонът на децата, които могат да участват тук, е между 8г. и 18г. И фестивалът за децата не е като нещо минималистично, а като на-висшата публика, публиката с най-развинтената фантазия и най-креативната психика”, обясни Озита Еленова, организатор на фестивала.

Подготвени са най-разнообразни уъркшопи.

„Имаше с кукли. Има с актрисата Деляна Хаджиянкова. Ще бъдем със световноизвестния артист Кристиян Бакалов. Той ще направи специална арт инсталация.  Идеята на фестивала е децата много бързо, много рано да бъдат приобщени към изкуството. Мисията на Димитър Еленов беше, че когато човек в ранна възраст има досег с изкуството, той възпитава в себе си емпатия, способност да уважава себе си”, допълни Озита Еленова.

Именно тези качества ни липсват като възрастни, според нея.

„Започваме да работим с дискриминационни модели, с неща, които ни пречат в общуването. Искаме децата да не бъдат само по улиците, да не бъдат само по телефоните, а да могат да се срещнат с утвърдени творци. Така те ще срещнат някого, на когото да подражават”, коментира още организаторката на фестивала.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.