Сигналът е подаден от зрители на NOVA

Пореден случай на паркиран автомобил на пясъчна ивица край морето. Историята се случва ден преди Джулай морнинг, на един от най-красивите плажове в Европа – "Болата" край Калиакра. Зрители на NOVA са заснели как мъж с лек автомобил спира до водата и слуша музика. След подаден сигнал до МВР – няма наказани. Проверка на екипа ни показа също, че на Болата цари хаос и ден след този случай е пълно с автомобили на плажа.

Кадрите с джипа на плажа са заснети в петък следобед на плаж "Болата". Кадрите и снимката прави Момчил Русев, който е на почивка. Освен да снима, мъжът подава и сигнал до МВР.

„Не мисля, че някой го глоби. По телефона не бяха много заинтересовани. Записаха регистрационния номер. И мисля, че дотам приключи всичко. Съответно ми съобщиха, че евентуално не е бил информиран, че това е такава местност. Но дори и да е така, всички знаят, че на плажовете е забранено да се паркира в пясъчната зона”, посочва Момчил Русев.

ПЛАЖ ИЛИ ПАРКИНГ: Какво е бъдещето на Болата?

Ден след случая екип на NOVA отиде на "Болата" и видя, че  коли, палатки, кемпери и каравани има навсякъде. Дори на кея за лодки.

Отправихме официално запитване към МВР дали полицаи от районното в Каварна са проверили случая и има ли наказан. Все още отговор – няма. Започваме поредна проверка, кой отговаря за плаж "Болата". Оказва се, че от скоро мястото няма статут на резерват. Стопанисвало го МОСВ, обясниха от община Каварна.

„Защитената местност е изключителна държавна собственост и е под режим и охрана на РИОСВ. Така че не е в правомощията да налагаме глоби. В защитената местност са забранени всякакви дейности, които вредят на предмета на защита”, подчерта Елена Балтаджиева, кмет на Каварна.

СЛЕД ПРОВЕРКА: Коли масово паркират върху дюни на плаж „Крапец-север“

От МОСВ още нямат отговор на поставения въпрос от NOVA за тяхната отговорност. Министерството на регионалното развитие направиха щателна проверка по въпроса с отговорността за плаж "Болата".

В писмото от МРРБ се почва, че: „Плаж „Болата“ е бил със статут на изключителна държавна собственост в управление на министъра на околната среда и водите. Сега е изключен от резервата. Това е плаж, който следва да бъде в управление на министъра на туризма. Има и съоръжения, които следва да бъдат в управление на областния управител или на общината. Сега е започната процедура по отнемане правото на управление върху имотите и предоставянето им на съответното ведомство или община – Министерство на туризма, областен управител, община, съобразно предназначението им. Процедурата е в процес на проучване и доокомплектоване и към настоящия момент не е приключена. Контролните функции се осъществяват от Министерството на околната среда и водите и от общината". 

На мнение, че плажа трябва да се предостави на Министерството на туризма е и кмета на Каварна.

"Според мен решението е тази плажна ивица да бъде обособена като плаж, да се предостави на Министерството на туризма и да се намери начин да се обособи един паркинг и да се приключи с тази сага", категорична е кметът на Каварна Елена Балтаджиева. 

По-късно от МВР излязоха с позиция:

"Незабавно след подаване на сигнала на 01.07, мястото е посетено от екипи на РУ Каварна. Съставен е констативен протокол за това, че 11 автомобила са паркирани неправомерно на т.нар зона плаж. Изготвеният констативен протокол в рамките на деня ще се изпрати за отношение на РИОСВ. Снети са сведения от подаващия сигнала и от водача, управлявал паркираният автомобил на плажната ивица. Ежедневно служители на ОДМВР Добрич извършват проверки и предупреждават водачи на МПС на плаж "Болата" за забраната за достъп на автомобили на плажната ивица. В компетенцията на полицейските служители е да съставят констативни протоколи за установени нарушения, същите се изпращат в РИОСВ, в чията компетенция е съставянето на актовете за нарушения. През изминалите години, полицейски служите са оказвали съдействие на служителите на МОСВ при проверки на плажовете на територията на ОДМВР. Около 20 юни се проведе и информационна кампания, като служители на РУ МВР Каварна на входа за плаж "Болата" спираха и предупреждаваха автомобили с прикачени колесари с плавателни средства за забрана достъп на МПС по плажните ивици."

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.