Организаторите са подготвили над 500 филма

Софийският планетариум „Андромеда” ни пренася в космоса. Организаторите са подготвили над  500 филма на тази тема.

„Четири от тях са преведени на български език. Имаме уводен филм за космоса за посетителите, които идват за първи път. Имаме и ленти за тъмната материя, за слънцето, за черни дупки, за извънземни”, разказа Недислав Веселинов, авиационен инженер.

Обичайно се прожектират по два филма. Единият е научнопопулярен, който обогатява знанията на зрителите, а вторият представлява аудио-визуално шоу.

Откриха първия у нас роботизиран телескоп (ВИДЕО+СНИМКИ)

„На шега наричаме изживяването „взрив на мозъка". И когато те излизат след посещението си ги посрещаме с: „Добре дошли обратно на Земята”, разказа още Недислав Веселинов.

Планетариумът е изграден със съдействието на Столичната община.

„В София реално нямаше пълноценен планетариум. И те много харесаха идеята да съчетаем изкуството с космоса, а и мястото е великолепно”, разказа ще човекът, проектирал планетариума, в който могат да се съберат до 30 деца.

„Аз съм авиационен инженер с 10-годишен опит. Всичко тръгва от идеята и от това какво му трябва на нашето общество. Забелязвах, че хората имат интерес към космоса. Започнах проектирането от един бял лист”, допълни инженерът.  

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.