Градът се намира на 30 км от границата с Беларус

Държавните и правителствени ръководители на НАТО се събират на двудневна среща в Литва. Темата за войната срещу Украйна и възможното ѝ членство в Алианса ще бъде водеща. Българската делегация на форума ще бъде водена от премиера Николай Денков.

Заради започващата във вторник среща, литовската столица е превърната в истинска крепост. Вилнюс се намира на 30 километра от границата с Беларус и на по-малко от 200 километра от Русия.

Министър Тагарев се срещна с посланиците на страните от Европейския съюз

16 съюзници от Алианса предоставиха общо около хиляда военнослужещи и модерни системи за противовъздушна отбрана за охрана на Срещата на върха. На летището във Вилнюс са разположени осем германски установки „Пейтриът”.  

Освен военна техника, са изпратени и средства за справяне с евентуални химически, биологични, радиологични и ядрени атаки.

„Ситуацията наистина е много напрегната заради агресията на Руската федерация срещу Украйна. Мерките за сигурност са вече на много, много високо ниво. И, определено, тази заплаха на режима на Лукашенко да използва ядрено оръжие срещу целия свят създава много притеснения. И затова говорим за много силни допълнителни мерки за сигурност”, посочи началникът на граничната охрана Рустамас Любаевас.

„Това са напълно нормални сили. Лидери от 40 държави пристигат, включително президентът на Съединените щати Джо Байдън и други съюзнически лидери от НАТО. Би било повече от безотговорно небето да остане незащитено. Но най-важното за мен е нашите хора да останат защитени, след като лидерите си тръгнат. Имаме още работа, но аз гледам оптимистично”, заяви президентът на Литва Гитанас Науседа. „Благодарение на нашите съюзници, Вилнюс ще бъде едно от най-безопасните места в Европа по време на срещата на върха на НАТО - във въздуха, по море и на суша”, заяви още Гитанас Науседа.

Изтребители ще патрулират небето над Литва, която е разположена между руския ексклав Калининград и Беларус. Малката балтийска държава отдавна се смята за уязвимо място на източния фланг на НАТО.

„Обсъждаме въпроса за гаранциите за сигурността на Украйна след мирното споразумение, на което винаги се надяваме. Това е дискусия, която се води много интензивно”, заяви Олаф Шолц.

Именно отношенията на НАТО с Украйна ще доминират срещата на НАТО, на фона на многократните призиви на президента Зеленски във Вилнюс страната му да получи покана за членство в Алианса. Очаква се самият той да пристигне в Литва, за да участва във форума.

„Най-спешната задача сега е да гарантираме, че Украйна ще надделее като суверенна и независима нация в Европа. Защото, ако Украйна не надделее, тогава въпросът за членството изобщо няма да се обсъжда”, каза Йенс Столтенберг.

Президентът на САЩ Джо Байдън, на Франция Еманюел Макрон и британския премиер Риши Сунак ще бъдат сред лидерите, които ще пристигнат в Литва. Във Вилнюс ще бъде е турският държавен глава Реджеп Ердоган, който обвърза приемането на Швеция в НАТО с членството на Турция в Европейския съюз.

„Първо елате и отворете пътя на Турция към Европейския съюз, а след това ние ще отворим пътя на Швеция към НАТО, както направихме за Финландия”, каза Ердоган.

Това е четвъртата среща на НАТО от началото на руската инвазия в Украйна. Първата беше проведена виртуално - още на следващия ден 25 февруари 2022 г, след като руски войски пресякоха украинската граница.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.