Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов оглави външната комисия

С тримесечно закъснение комисиите в Народното събрание от днес се сдобиха с председатели. 

На първо четене: Парламентът прие бюджетите на ДОО и НЗОК

Депутатите избраха лидера на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов да оглави Комисията по външна политика. Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков пък ще вземе тази по европейските въпроси.

Ето и другите ръководители на комисиите. Тази по конституционни въпроси ще се ръководи от Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, начело на енергетиката е Делян Добрев. Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление ще се ръководи от Николай Нанков, за икономическата политика и иновациите ще отговаря Хамид Хамид от ДПС.

Комисията по електронно управление и информационни технологии ще се ръководи от Божидар Божанов от ПП-ДБ.

Депутатите направиха промени в състава на част от постоянните парламентарни комисии. Делян Пеевски излезе от Комисията по конституционни въпроси, но вместо това влиза в правна комисия. От нея обаче излиза Гюнер Ахмед, който пък ще заеме мястото на Пеевски в конституционната комисия.

Напрежение в пленарната зала

Първите искри прехвърчаха още с първото предложение за председател на комисия - а именно Йордан Цонев от ДПС да оглави ресор „бюджет и финанси”.

„Ставате свидетели на прегрупирането на паралелната държава. Христо Иванов от лодката в „Росенец” стигна до прегръдката с „Росенец”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според Костадин Костадинов за първи път се стига до прецедент - опозицията да не управлява нито една комисия.

„Крачка към продължаващата фашизация на държавата. Те си ръкопляскат, те се обичат, те се искат. Има такава химия в залата, че на нас ни стана удобно и затова излязохме”, обясни Костадинов.

Освободиха Делян Пеевски от комисията по конституционни въпроси

От ДПС контрираха, че не участват във властта, но подкрепят евроатлантическото мнозинство.

„България, в тази геополитическа обстановка, има нужда от ясно, стабилно, мнозинство. Евроатлантическото мнозинство - 168 народни представители. Така ще бъде в този парламент”, заяви Йордан Цонев от Движението.

„Господин Борисов - той заслужава да е начело на Комисията по външна политика. Така че парламентът ще бъде достойно представен от един човек, който е символ на полиглотите в света”, добави Йорданов.

„Тогава, когато говорим за политика, особено за външна, трябва да знаем, че това е функция на много и дълги усилия. Действия, които трябва да бъдат обезпечени със съответната репутация. Репутация, каквато аз се радвам, че председателят на Комисията по външна политика ще има”, обясни Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС.


Председателите на комисиите бяха избрани само за час с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Сериозни спорове предизвика и приемането на правила за подуправители на Българската народна банка. Според БСП, „Възраждане” и „Има такъв народ” те са разписани за точно определени личности. 

„Дали човекът с инициали П.Ч. е Петър Чобанов от ДПС и дали А.Г. е Андрей Гюров от ПП”, попита Станислав Балабанов от ИТН.

„Добре е да вкараме и адрес по лична карта, защото може да живеят някъде другаде и да не ги намерят за работа, когато ги търсят”, предложи Тошко Йорданов.

„Да не превръщаме парламента в шоу, ако шоуто е закъсало. Да си концентрираме усилията тук за сериозни неща и на шоуто да му се вдигне рейтингът - там, не тук”, настоя Йордан Цонев.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.