Коментар на Христо Панчугов и Георги Харизанов

При поредица предсрочни избори парламентарната ни република беше управлявана от президента посредством назначавани от него 4 служебни правителства. Близо година овластяване на държавния глава при липса на работещ парламент му позволи да назначи самоволно премиер и министри. Те от своя страна не само подготвяха следващите избори, а кадруваха, взимаха важни за икономиката ни решения и провеждаха политика наложена от държавния глава.

С избора на редовно правителство и готовността за промени в Конституцията, шумът около необходимостта от институцията „служебно правителство” стана доста звучен. ГЕРБ, "Демократична България" и правосъдният министър предлагат пълното му премахване и действие на правителство в оставка до провеждане на нови избори. Дали това е добро решение? Отговорите дават политологът Христо Панчугов и анализаторът Георги Харизанов в предаването „Челюсти” по NOVA NEWS. 

Панделиева и Алибегов: Правилният подбор на място гарантира хубава почивка

„Моето мнение не е тайна. Българското законодателство е пълно с институции, които са остатък от недоверието в началото на 90-те години. Недоверието към предишния режим. Подозрението, че БКП може да изкриви изборите, да ги открадне и в този смисъл да подкопае устоите на демокрацията. Виждаме го в ЦИК. Виждаме го в начина, по който се съставя този орган, в начина, по който се отнасяме към идеята властта да управлява изборния процес. В следствие на което някакви хора са решили, че президентът може да назначи едни независими хора, които просто да проведат изборите. Да не  кадруват, да не вземат политически решения, а само да организират изборите така, че те да не бъдат откраднати. Това са вече останали в миналото конструкции. И според мен трябва истински да започнем да мислим за създаване по-скоро на административен капацитет в самата държавна администрация, която да може да взема решения и без да е необходимо някой да я държи за ръката и да ѝ казва какво да прави”, заяви Панчугов. 

„Челюсти”: Ще оцелее ли кабинетът "Денков"?

„Служебното правителство не е институция, която е длъжна да се отчита пред парламента, защото никой не изхожда от хипотезата, че парламентът няма да е способен да състави правителство. Вината не е в служебното правителство и в института на служебното правителство. Вината е в тежко фрагментирания парламент. И в това, че предпоследните избори, и особено последните такива - бяха абсолютно излишни. Тъй като резултатите се препотвърдиха. И просто някои хора, които трябваше да си преглътнат егото, трябваше да го направят много по-рано, което не е вина на служебното правителство”, каза Харизанов. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA  в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.