Прогнозите на синоптиците са за още по-горещи дни до края на седмицата

Нова вълна от горещ въздух от Африка идва към Балканите. И днес у нас температурите в няколко населени места се доближиха до максималните стойности, регистрирани в миналото. Прогнозите на синоптиците обаче са за още по-горещи дни до края на седмицата.

Рекорди бяха поставени, както на Балканите, така и в други части на Европа.

Пети ден въздухът от Африка се е настанил над България и не позволява на страната ни да изстине. В Националния институт по метеорология и хидрология следят всеки градус.

Рекорд: В Китай отчетоха 52,2 градуса (ВИДЕО)

„Сега очакваме температури до 40-42 градуса през следващите дни, тази вълна ще бъде доста продължителна”, каза Мариана Попова, НИМХ.

Прогнозите сочат, че петък и събота ще бъдат дори още по-горещи. А след това градусите би трябвало да паднат с 2-3. А дотогава плажуването остава един от малкото варианти за справяне с жегата.

Лекарите съветват - малките деца и възрастните хора да не рискуват с разходи, докато слънцето е силно.

53 градуса: Долината на смъртта не успя да постави нов температурен рекорд (ВИДЕО)

Ако за едни спасението е във водата, за други е в бирата. Оказва се, че през миналата година изпитата бира в България е точно 523 млн. литра. А от началото на тази година, според данните от Съюза на пивоварите, 70% от пълнолетните са отваряли бутилка поне веднъж в месеца. Най-запалените консуматори се оказват мъжете между 30 и 48 години, които пият средно по 12 бири месечно.

„Бирата действително е любима напитка на българите и най-често консумираната напитка през лятото след бутилираните води. А нашите данни показват, че всеки час в страната се произвеждат 65 000 литра бира”, обясни Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България.

Все пак лекарите са категорични - ограничете алкохола и наблегнете на чистата вода.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.