Томас Бах изпрати официална покана за участие в Олимпийските игри в Париж до 203 страни

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах изпрати официална покана за участие в Олимпийските игри в Париж до 203 страни, но сред тях не са Русия и Беларус. Бах потвърди, че Русия и Беларус няма да имат право да участват като отбори в Париж заради руската военна инвазия в Украйна. Въпреки това от МОК оставят вратата отворена за спортистите от двете страни да участват на Игрите под неутрален флаг.

Полиция нахлу в офисите на организаторите на Олимпиадата в Париж

Бах е на тридневно посещение във френската столица за отбелязването на една година до началото на Олимпиадата, която ще се проведе в периода 26 юли - 11 август 2024.

"В съответствие с олимпийската харта имам огромната чест и удоволствие да поканя спортистите от цял свят да се съберат в Париж, Франция за 33-то издание на Игрите", заяви Бах, който допълни, че е получил "отлична информация за подготовката за Париж 2024". Той направи оглед на строежа на олимпийското село и каза, че спортистите ще бъдат много щастливи със селото.

Освен Русия и Беларус, покана не получи и Гватемала, която е с временно спрени права от МОК заради обвинения в държавна намеса в независимия местен олимпийски комитет.

Източник: БГНЕС