Огнената стихия отне още два живота

Пожарите в Гърция продължават да се разрастват, разпалвани от силните ветрове и температури над 40 градуса. Само през последния ден са избухнали 61 нови пожара, казват властите. Огнената стихия отне още два живота в сряда в централната част на страната, а властите наредиха нови евакуации.

Първият по-сериозен пожар избухна край Никити. Той беше ограничен сравнително бързо, казват от пожарната. Според местни медии две пожарни коли и 10 огнеборци от България са участвали в гасенето. След това избухна пожар край Агио Николао. Горяха треви и маслинови дървета. 11 пожарни коли бяха изпратени да гасят. Поставени са в готовност и екипите, които гасят от въздуха. И двете градчета са в началото на втория ръкав на Халкидики. Засега не е обявена опасност за населението или нужда от евакуация.

ОГНЕНА СТИХИЯ В НИКИТИ: 19 пожарни и вертолет гасят пламъците (СНИМКИ)

Тези пожари в момента са значително по-малки от най-рисковите точки в страната, като Родос или Евия. Много по-сериозно от Халкидики е положението с новите пожари край Волос и Ламия. Това са градове в централна Гърция, на около 200 километра южно от Солун. Там се наложи евакуация на няколко населени места и вече изгоряха складове и други стопански сгради.

„Огънят избухна в различни части на Волос. Започна от Велестино и Агиос Георгиос. Издадено беше нареждане за евакуация. За съжаление, огънят се разпространи заради вятъра. Имаше и пожари близо до градската зона на Волос, главно в района на Неаполис близо до стадиона. За щастие, успяхме да овладеем огъня”, сподели Темистоклис Пападимитриу, доброволец спасител.

Пожарите в Гърция продължават да се разрастват (ВИДЕО)

Потвърдено е за две жертви на пожара край Волос. 45-годишен фермер отишъл да спасява стадото си и не успял да се измъкне. По-късно е открито и тялото на възрастна жена загинала при още неясни обстоятелства. Отново се призовава за внимание в горещото и сухо време, както и да бъдат следени предупрежденията на пожарната, полицията и кметствата.