Момичето беше рязано с макетно ножче, носът й счупен, главата й - насила обръсната

Българи в над 40 града се вдигнаха на протест срещу домашното насилие! Гневът на хората избухна заради случая с 18-годишното момиче от Стара Загора. Тя беше рязана с макетен нож, носът й счупен, главата й - насила обръсната. А обвиненият за това Георги Георгиев - пуснат от ареста. В крайна сметка днес той отново е зад решетките, а юристите още спорят дали става дума за средна или лека телесна повреда.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТИТЕ ВИЖТЕ ТУК

В 18.00 ч. протестиращи се събраха пред съдебните палати на десетки градове в страната.

ВСИЧКО ЗА БРУТАЛНАТА АГРЕСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Хиляди излязоха на протест в Стара Загора с искане за справедливост. Майката на момичето, сподели, че тя е изключително травмирана.

Майката на обезобразеното момиче: Знае за подкрепата за нея, но остава безмълвна

„Към момента нямам нищо казано от нея по случая. Единственото, което е – превключва каналите, избягва всичко, което се случва, което се дава. Травмирана е, нормално е това”, заяви майката  Ивелина Михайлова. „Знае за подкрепата, но е безмълвна. Няма реакция", каза още майката, която обяви, че ще се бори докрай за справедливост. „Отказване няма. Справедливост, присъда такава, каквато заслужава извършителят. Квалифициране на телесните повреди по нея, така както трябва да бъдат”, каза майката.

„Искането е категорично за справедливост. Най-строгата тежаст на закона, която може да бъде в случая и няколко доживотни присъди”, заяви Красимир Михайлов.

За първи път показа лицето си и Моника, която разгласи случая и също получи заплахи за живота си.

„Казах, че повече няма да мълча, няма да се крия. Беше много трудно да дадем глас на всичко. Изживяваме го отново и отново всяка секунда”, заяви Моника Маринова.. „Дадохме срок от една седмица, в която искаме реални действия. Ако не видим такива, след една седмица отново, не само цяла България, тогава даже хората ще бъдат повече”, каза още тя. 
 

Във Велико Търново също протестът е голям. Хората скандират „Нито една повече”.

400 ШЕВА: Мъж обезобрази приятелката си с макетно ножче и обръсна главата ѝ

В столицата започна национално шествие в подкрепа на обезобразеното момиче. Протест е под надслов: "Няма да мълчим. Стоп на геноцида над жените!".

Около 18:00 часа протестиращите се събраха пред Съдебната палата на София с искане за справедливост. Хората, отишли там, оказват и своята съпричастност с 18-годишното момиче от Стара Загора. Организаторите на протеста искат реформа в законите, която да гарантира, че насилниците ще бъдат наказани, а жертвите им - закриляни. Хората изразяват и несъгласие с решението на съдия Татяна Коева да пусне обвинения за насилието, както и от факта, че нараняванията на младата жена бяха определени като лека телесна повреда.

В 20:00 часа протестиращите запазиха минута мълчание в памет на всички жени, жертви на подобно насилие.

„Всичко възникна извънредно, спонтанно. В петък се събудихме и не сме същите жени. От петък това е моето дете, това е дете на всичките мои приятелки. В обществото гръмна бомбата на нетърпимост, нужни са спешни мерки”, каза Силвия Стойчева, организатор на протеста.

Очаква се протестът в София да продължи до 21:00 часа. 

А за 9 и 10 август е насрочен протест във връзка с убитата Евгения, чието тяло беше открито в куфар край Перник.

Хиляди се включиха и в протестното шествие в Бургас и поискаха свят без насилие. Кметът Димитър Николов също се включи. „Трябва да имаме отношение, трябва да застанем на страната на доброто, гражданин съм, баща съм на момиче. Това може да се случи и в този град, не искам това да се случва”, каза Димитър Николов.  

В Бургас хиляди излязоха пред Съдебната палата, за да подкрепят обезобразеното 18-годишно момиче и да кажат „Не” на насилието.

„Аз съм тук, защото съм против всяка форма на насилие и против неприлагането на законите в Република България”, каза протестираща.

В Пловдив протестиращите поискаха оставката на магистратите, които са освободили заподозрения без мярка за неотклонение.

„Мисля, че всички искаме едно и също и това е някакъв тип справедливост”, каза протестиращ.

Варненци също се събраха в центъра на града. На площад „Независимост”, недоволните казаха “НЕ на насилието над ЖЕНИ!”. Пред Окръжния съд в морския град съпричастни към пострадалото момиче от Стара Загора настояха за справедливо наказание.

„Не можем и нямаме право. Трябва да спрем насилието върху по-слабия пол, върху децата и безпомощните хора”, заяви Магдалена Маринова.

Във Велико Търново недоволните от случая с момичето от Стара Загора показаха съпричастност и изразиха своето недоволството от съдебната система и насилието над жени.

„Тук съм, защото смятам, че нашата правосъдна система не е ефективна”, заяви Деница Петрова.

В Русе пред Съдебната палата протестиращите бяха обединени под мотото „Не на насилието, бруталността и жестокостта”. Недоволстващите подкрепиха националното шествие в името на живота без агресия.

Стотици хора и в Добрич се събраха пред Съдебната палата, в подкрепа на обезобразеното момиче от Стара Загора. Те настояха за справедливо съдебно решение и промени в законодателството, които да защитават жертвите от насилие и при съвместно съжителство, а не само в съпружеската общност.

„Настояваме за справедлива присъда в отговор на това ужасно, ужасно деяние”, заяви Жени Колева.

Стотици протестираха и в Хасково. Шествието тръгна от съдебната палата и обиколи града.

Протести имаше още в Димитровград , Свиленград и Кърджали.

Спонтанен протест беше организиран от българската общност и в германската столица Берлин. С плакати в подкрепа на малтретираното момиче, нашите сънародници поискаха справедливост и работеща правосъдна система в родината си. Те се обявиха и за нулева толерантност към насилието.

Най-голямата съдийска организация у нас – Съюза на съдиите в България, излезе с позиция след случая с жестоко малтретираното 18-годишно момиче в Стара Загора. 

В нея се казва, че отношението към съдебния състав от Окръжен съд Стара Загора и най-вече към съдията - докладчик представлява наш общностен провал.

„На съдиите, защото очевидно не сме били достатъчно ефикасни да отстояваме ценностите на правосъдието, така че да заслужим доверието да бъдем чути спокойно. На политическите власти,  защото не са провели достатъчно убедителни политики, които да разясняват защо е вредно съдът да се обяснява извън делото (има множество международни стандарти в тази насока). На всички нас, защото позволихме призиви за линч на съдията, разпространяване на нейни лични снимки”, се казва още в позиция на съюза на съдиите.