За събитието разказва „Дойче веле”

Исландия, земята на викингите, е живописна туристическа дестинация. Първите викинги идват на острова от Скандинавия през 9-и век. А в наши дни, близо до Рейкявик, всяка година се събират много хора, които искат да почетат културата в онези далечни времена, показвайки живота на викингите. Това се случва на фестивала на викингите в Хабнарфьордор.

На борда на викингския кораб, акостирал в Русе (ВИДЕО)

Акцентът на събитието е голямата битка. В нея участват предимно мъже, но и жените не им отстъпват. Сблъсъкът трябва да покаже колко сериозни са били тези битки и колко кратко са траели. Най-голямата такава в Исландия включва 700 души и приключва за 45 секунди.

Целта на фестивала, който продължава пет дни, е да покаже не само военната страна, но и храната, песните, забавленията и общността на викингите. Присъстващите обикновено са над 20 000 – туристи от САЩ и много европейски страни.

Още за интересния фестивал гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.