Според него темата се преекспонира

Няма бум на чревни вируси по българското Черноморие. Темата се преекспонира. Такова мнение изрази в ефира на „Здравей, България” министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

„Ако си спомняте със замърсяването от „Нова Каховка” беше нещо подобно. Морската вода унищожава микроагранизмите. Самопочистващото се свойство на морето е много ценно. Преди 10 години се направиха много инвестиции за заустване на фекални води. Морето се изчисти”, уточни здравният министър.

Нова наредба въвежда ограничения за изписване на лекарства чрез е-рецепта

За кръвните проби  на шофьорите и отнемането на коли на пияни и дрогирани шофьори:

„Това което ние може да направим е да снабдим с експресна информация МВР за клиничните лабораторни изследвания, които касаят наркотиците”, уточни проф. Хинков.

На въпрос какъв ще бъде ефектът от забраната за продажбата на антибиотици без рецепта, той каза следното:

„Очаквам ефектът да е сериозен, защото все още нямаме програма за борба с антибиотичната резистентност. Това е много голям проблем. Трябва да спре това масово употребяване на антибиотици с нужда и без нужда. Идеята е да има пациентско досие”, поясни министърът.

Създадоха нов антибиотик с помощта на изкуствен интелект

За недостига на спешни медици: „Правим всичко възможно да увеличим заплатите на целия персонал, техните искания са такива, че в крайна сметка, ако ги приемем, заплатите на медицинските сестри ще се изравнят с тези на шофьорите. Говорим за едно увеличение, което идва благодарение на добри разчети във финансовото министерство и изведнъж започват протести. Това е странно”, поясни здравният министър.

Целия разговор гледайте във видеото.