А огнената стихия през целия ден продължи да води до евакуации в различни градчета и села

Български пожарникари се включиха в гасенето на опустошителните пожари в Северна Гърция. Днес те са в района на Комотини.


В същото време, от българска страна се полагат всички усилия да не се допусне огънят на наша територия.

Гърция продължава да живее под огнена тревога. Огнищата са много, вятърът е силен, температурите са високи, а дъжд все още няма.

ОГНЕНО БЕДСТВИЕ: Нови огнища край Александруполис (ВИДЕО)

Кошмарът за десетки пътуващи в страната започна в сряда около 20.00 ч. Тогава стана ясно, че заради възобновил се пожар отново трябва напълно да бъде ограничено движението по магистрала „Егнатия-Одос”. Решението на гръцките власти вбеси много хора.

С напредването на времето хората се предадоха на умората и заспаха на тротоарите. В 02:30 ч. движението беше възстановено, но не по магистралата, а по стария път за Комотини през Макри. Под зоркия полицейския поглед колоната се изтегли.

На сутринта борбата със стихията продължи. С два хеликоптера в крайна сметка огънят беше потушен, за втори път в рамките на 24 часа. В гасенето около „Егнатия Одос” се включиха и българските пожарникари.

„Ами какво заварихме – наистина една така глобална картина на изпепелени огромни площи от масиви, предимно маслинови, и ниска растителност”, заяви Костадин Марков, ГДПБЗН.

„Пожарите са доста. Излишни геройства, без да мислим, не ни трябват, трябва да мислим първо за своето здраве, за здравето на колегите”, заяви Петър Кортов, ГДПБЗН.

 А огнената стихия през целия ден продължи да води до евакуации в различни градчета и села.

Спешно изведени от селцето Каситерес бяха всички жители заради внезапно появило се огнище. В много села продължава да няма електричество и вода, а проблемите в железопътната система все още остават и в Статмос например непрекъснато бариерите са спуснати с червен светофар, въпреки че влакове не минават.