По свое желание ли се е прибрал бизнесменът, или е бил екстрадиран

Мистерия около прибирането на бизнесмена Васил Божков. Според прокуратурата и МВР той е екстрадиран от Дубай. За това свидетелства писмо, получено от Обединените арабски емирства в понеделник. Защитата на бизнесмена категорично отрича.

Днес се появи версия, че Божков е бил експулсиран от Дубай. По непотвърдена информация на 23 август властите са му казали, че не е желан на тяхна територия, тъй като има руски връзки. Тогава той се е възползвал от желанието си да се върне в София и е получил разрешение това да се случи. От неговия офис разпространиха писмо, в което ясно е записано, че той не е екстрадиран и се връща по собствено желание в България.

Източници на NOVA: Васил Божков e бил екстрадиран от ОАЕ

Бизнесменът се е върнал у нас по собствена воля, категоричен е адвокатът му Георги Гатев. „За да бъде екстрадиран, трябва да има съдебно производство, а такова – няма”, уточни Гатев.

Няколко пъти досега Божков е уведомявал властите в Абу Даби, че иска да се върне в България, твърди още защитникът му. Поне три пъти местната прокуратура изрично го е питала може ли да разчита да е в безопасност у нас.

„Никой на този свят не може да се чувства сигурен. Той разчиташе на това, че има някаква промяна в съдебната система и в правосъдието в България”, поясни Гатев.

Вижте писмото от ОАЕ за екстрадицията на Божков (СНИМКА)

Според българската прокуратура обаче на 28 август у нас са получени няколко документа от Дубай. Първият е на английски и е от силовото им ведомство. В него, твърди обвинението, е записано, че Божков е екстрадиран. Съдебно решение обаче не е приложено. Вторият документ е превод на български, отново с твърдение за екстрадиция.

„Той слезе от самолета сам-самичък. Без охрани, без нищо. За каква екстрадиция говорим – за какви пет лева, както казват хората”, попита Гатев.

Гатев: Божков знаеше, че ще му бъде наложена мярка за неотклонение или задържане

На този фон, пет часа продължи разпитът на Божков по твърденията му, че е плащал „такса спокойствие” на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и тогавашния финансов министър Владислав Горанов. „Някои уточнения – има да се доизясняват неща от това, което беше оповестил и твърдеше”, поясни още адвокатът на бизнесмена. Разпитът продължава и в сряда.