Пловдивският митрополит Николай призова за обединение

Тази година Денят на Съединението минава изцяло под знака на бедствието по Южното Черноморие. Като съпричастност към пострадалите от наводненията беше взето решение да се отменят честванията в Пловдив.

Със заповед на кмета на града Здравко Димитров беше отменена тържествената заря. Церемонията включва вечерна проверка на почетните военни роти, поднасяне на венци и цветя, както и празнични слова на градоначалника и президента Румен Радев.

Отбелязваме 138 години от Съединението на България

Отмени се и традиционният прием на кмета, като предвидените средства за него ще отидат за закупуване на хранителни пакети за бедстващите.

Тържествената литургия в катедралната църква „Света Богородица” се превърна в молебен за спасение. Пловдивският митрополит Николай призова за обединение на българския народ в този труден момент.

„Бог да пази България от всякакви беди и злощастия, от наводнения, от пожари, от земетръси”, помоли се митрополит Николай.

„Отменихме всички тържества и концерти. Никой не го желае това. Лошо е, съпричастни сме. Изпращаме 250 порции от коктейла на бедстващите. Веднага ще откликнем, както винаги сме го правили при нужда”, посочи Димитров.

Едно от малкото планирани събития, които се осъществиха днес, беше традиционният маратон. 22-километровото разстояние от Съединение до Пловдив пробягаха над 200 участници.

„Маратонът символизира пътя на четата на Чардафон Велики, която тръгва от Голямо Конаре и стига до Пловдив, за да провъзгласи Съединението”, каза организаторът на маратона Александър Герчев.

Зрелищната възстановка, пресъздаваща Обединението на България, в която трябваше да се включат над 100 доброволци, също беше отменена.

„Миналата година имаше същите бедствия в Пловдивска област. Тогава всички се обединихме и отидохме да помогнем на жителите от засегнатите села. Сега е моментът да покажем пак, че сме българи, че сме единни и че всеки един от нас може да даде, каквото има или да отиде и да помогне”, посочи председателят на комитет „Родолюбие” Веселин Петков.

Празничният концерт по повод Деня на Съединението в Стара Загора също беше отменен. Общината изказва своята съпричастност към хората, засегнати от бедствената ситуация в Царево.