По думите на премиера резултатите от проверките ще бъдат оповестени публично

Премиерът Николай Денков коментира щетите след наводненията по Южното Черноморие. По думите му тепърва ще се проверяват какви са причините за бедствието. 

Финансова помощ за пострадалите и подкрепа към общините, обеща той. И призова институциите да действат заедно, за да може да се излезе по-бързо от ситуацията  Очаква се помощта да бъде гласувана още утре на заседанието на Министерския съвет. Възстановяването на инфраструктурата ще бъде подпомогнато и чрез Комисията по бедствия и аварии. Очакванията са щетите да са за над 10 млн. лв.

Ден след наводненията, държавата е готова да помогне на засегнатите от наводненията. Жителите на пострадалите райони ще могат да разчитат на две помощи. Те ще бъдат отпускани след като първо бъдат направени огледи.

„Непосредствените възможности са една сума от 1512 лева, които се дават за повредени къщи и помещения там, където живеят хората. И отделно има друга сума, която е до 2500 лв., свързана с повредени уреди и електрически уреди. Там, където трябва да се възстанови отново нормалния живот”, заяви премиерът Николай Денков.

Държавата е готова да окаже пълна подкрепа за възстановяването на общините, попаднали в бедствието. Денков призова всички институции да работят в синхрон, за да има бързи резултати. „ Отново е много важно да не казваме „Държавата това, онова”. А ясно да знаем кой за какво точно носи отговорност, за ад можем да работим заедно. Това беше моят призив и вчера. Няма как един министър или няколко министерства да решат тези проблеми на такова ниво”, подчерта Денков.

Предстои да се извърши проверка как е била изградена пътната инфраструктура, която беше отнесена от водата.  „Разбира се, че ще бъдат направени проверки, но искам отново и ясно да кажа – това е природно бедствие. Такива валежи, които надминават 300 литра на квадратен метър за по-малко от 24 часа се случват рядко и там, където се случат има сериозни проблеми. Чувам за информации как може би засипване на дерета може да има отношение. Уверявам ви, такива обеми вода, техния пренос не е свързан с едно или две малки дерета, тук говорим за цялостния обем, който се свлича от Странджа към морето”, категоричен е премиерът.

Армията ще остане в готовност да помага, ако това е нужно.

ВСИЧКО ЗА НАВОДНЕНИЯТА ПО ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК