Събрани са достатъчно данни за започване на разследване

В петък спасителните екипи продължават да разчистват щетите от бурята, доброволци раздават храна и вода, а власите опитват поне да възстановят пътищата до населените места, които са откъснати от света. Продължават и огледите на щетите в най-засегнатите райони в Царево. Оттичането на водата показа пълния размер на унищоженото имущество.

От Окръжната прокуратура в Бургас потвърдиха за NOVA, че са събрани достатъчно данни за започване на разследване за смъртта на четиримата души. Обект на специална проверка ще бъде мостът, който рухна и повлече кола с трима души в нея. Ще се проверява как е било построено съоръжението? Как е било поддържано и кога му е правен ремонт?

15 години отнема на Станислава и съпруга ѝ да превърнат приземния етаж на фамилната къща в свой дом. Водната стихия във вторник помита всичко за минути.
„Заварихме, че всичко е във вода, отворихме вратата и я пуснахме да се оттича. И след това като влезнахме - всичко беше в кал. Нямам нищо, което да спасявам. Всичко е за изхвърляне”, каза  Станислава, пострадала.

Вижте кадри от събарянето на опасния мост между Царево и Ахтопол (ВИДЕО)

Свекърва ѝ също тепърва ще изчислява размера на унищоженото имущество. „Нещо страхотно беше. Благодаря на Господ, че поне загинали хора няма.” Семейството е едно от многото, посетено от социалните служби, за да опишат щетите.

В близките дни семействата ще подадат молба за държавната помощ до 1512 лв. „Лицата и семействата единствено трябва да си подадат заявление - декларация на място с предоставяне на лична карта”, заяви Златка Велчева , директор на Дирекция "Социално подпомагане" - Царево.

За разлика от съседите си, Милка няма право на тази помощ. „Имам застраховка. Задействала съм тази процедура, нямам представа. Никога не съм се занимавала с подобни неща”, каза Милка Петрова, пострадала.

Мебели и уреди са напълно унищожени, казват пострадалите. „Перални, два телевизора, микровълнова, печка на ток и газ, фризери, пералня, прахосмукачка”, обясни Пенка, пострадала.

За закупуване на нови електроуреди държавата отпуска до 2500 лв. „Лицата трябва да подадат заявление - декларация в община Царево”, добави Велчева. 
Над 50 са пострадалите семейства, посетени от социалните служби в последните три дни.

Започва проверка на всички мостове в страната

По-рано екип на NOVA се срещна с пострадали от наводненията. "Започваме от нулата, всичко е наводнено, нищо нямам", каза Маджиде Хасан. И обясни, че докато се възстанови дома си, ще живее във фургон. "От 3 дни съм с едни и същи дрехи. Благодаря на хората, които ми донесоха дрехи", добави тя.

Снахата на Маджиде Хасан посочи, че семейството ще се възползва от помощта от държавата. "Не е достатъчно за нуждите на едно домакинство, но ще се възползваме", каза тя. "Преди години се е случвало подобно бедствие и по-назад във времето също е имало случаи. Явно тази река прави такива бели, но този път беше много покушително и за много хора. Беше някакъв ужас, не мога да го опиша с думи. Много беше страшно", посочи жената.  

ВСИЧКО ЗА НАВОДНЕНИЯТА ПО ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК