Вижте защо организмът ни има нужда от захар

Защо обичаме захарта? Какво се случва с тялото ни, когато консумираме сладки храни? И защо някои хора предпочитат именно този тип вкусотии, а други – солените? Отговорите на тези въпроси може да откриете в поредицата „Знаеш ли как”, излъчвана по канала Da Vinci в EON Kids – част от ТВ платформата на EON.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУКПо езика ни има хиляди папили – специализирани клетки, които разпознават определени вкусове. При допира на захарта с някоя от тях се получава сигнал, който от вкусовите рецептори на езика се предава към мозъка. След това се активират центрове със секреция на допамин – хормонът на удоволствието. Мозъкът ни започва да ни насърчава да ядем повече захар, за да имаме повече допамин. Именно на това се дължи фактът, че почти всички хора обичат сладкото.

Всеки обаче възприема вкуса на захарта по различен начин. При експерименти е установено, че мнозина намират за изключително сладко нещо, което за други съвсем не е такова. Това се дължи на генетични особености. Всички ние имаме различни вкусови рецептори, защото както цветът на очите или косата ни, така и съставът на езика ни зависи от генетиката ни. Освен това нашите родители ни предават възприятието си за вкус още от бременността. Много от хранителните вещества и ароматите преминават директно през плацентата. Бебето абсорбира тези вкусове и след раждането може да има някои вродени предпочитания.

Друга причина за любовта ни към захарта са енергийните ни нужди. Когато см много гладни, ни привличат храни с висока енергийна стойност – мазни и сладки. Именно затова децата толкова много обичат сладкото.

Разлика в предпочитанията за храните има и между мъжете и жените. Представителите на силния пол по-често посягат към соленото, а дамите – към сладкото.

Супер забавление и безопасна среда за деца EON Kids:
EON за деца – част от абонаментните пакети на 
EON, е забавна и безопасна дигитална среда, която децата лесно управляват сами. Телевизионните канали и съдържание са специално подбрани за деца. Можете да създадете EON профил на вашето дете според неговата възраст, платформата дава възможност и за създаване на множество детски профили със забавна картинка за аватар. С EON TV детето ви ще се наслади на избрано съдържание на всички устройства.