По-рано Азербайджан заяви, че шестима негови граждани са били убити от мини

Ескалация в Нагорни Карабах. Азербайджан започна така наречена „антитерористична операция” в Сепаратисткия район, контролиран от Армения, но международно признат като част от Азербайджан.

Според Ереван двама цивилни граждани са били убити, други 11 - ранени. Случващото се предизвика опасения от избухването на нова широкомащабна война между двете съседни държави. Стрелба от артилерийско оръжие се чува през целия ден от столицата на Нагорно-Карабах - регион, в който живеят около 120 хиляди етнически арменци.

Силно земетресение в Азербайджан

Азербайджан обяви, че целта на военните действия е да бъдат „потушени широкообхватните провокации” и да бъдат изтласкани от региона арменските войски.

„Армения не участва във военни действия и няма военно присъствие в Нагорни Карабах. Но както казах и ще повторя, основната и ключова цел на тази операция е да въвлече Армения във военна операция”, обясни Никол Пашинян.

Позиции на арменските въоръжени сили са били обезвредени по фронтовата линия и в дълбочина, се казва в изявление на военното министерство в Баку. Премиерът на Армения предупреди, че местни и чуждестранни сили се опитват да въвлекат страната му във военни действия.

Посланикът на Украйна в Армения се удави в езеро

„Видими са опитите за въвличане на Република Армения във военна ескалация. Те са неприемливи за нас. Ние ще управляваме този процес в съответствие с емоционалните и други проблеми, които изникват пред нас в тази ситуация. Няма да позволим на чуждестранни или местни сили да поставят под въпрос държавността на Армения”, заяви Никол Пашинян.
Междувременно няколко стотин души се събраха на демонстрация в центъра на Ереван. Те блокираха основна пътна артерия и скандираха, че премиерът Пашинян е предател.

През декември миналата година Азербайджан наложи блокада на единствения път между Анклава и Армения, известен като Лачинския коридор. Ръководителят на външната политика на Евросъюза Жозеп Борел призова Баку за незабавно прекратяване на военните действия. Русия, която заедно с Турция, договори предишното примирие, също реагира.

„Русия окуражава страните в конфликта да спрат кръвопролитието, да прекратят бойните действия незабавно и да се върнат към политическо и дипломатическо решение”, каза говорителят на МВнР на Русия Мария Захарова.

Досега Армения и Азербайджан са воювали два пъти за Нагорни Карабах - след разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те и през 2020 година. При втория конфликт Азербайджан успява да си върне територии, контролирани от Армения от 1994 година. Съгласно условията на постигнатото примирие, 3000 руски миротворци са разположени в региона.