Коментар на Илия Проданов и Атанаска Бялкова

Земеделците прекратяват протеста си. До това се стигна, след като правителството изпрати меморандум на бранша, който те одобриха.

„Протестът имаше пет искания, по четири от които ние постигнахме консенсус”, посочи Илия Проданов. Той е председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и един от лидерите на протеста. По думите му разбирателство между власт и протестиращи за вноса от Украйна е постигнато по отношение на слънчогледа. „За другите култури ще се предприемат забрани и лицензионни режими, ако вносът от Украйна надвишава 10% от общия внос в България. Говорим за мед, сухо мляко,нерафинирано олио”, каза още Проданов.

Земеделците прекратяват протестите, приемат меморандума

Оранжерийните производители обаче не подкрепиха протеста на земеделците. „Не подкрепям протеста на зърнопроизводителите. Нашият бранш се раздели точно заради това. Меморандумът също не ми харесва”, каза Атанаска Бялкова, която от 17 години се занимава със земеделие. По думите ѝ „политиката е сбъркана още от тройната коалиция”. Според оранжерийната производителка още преди България да се присъедини към Европейския съюз парите са били пренасочени основно към зърнопроизводителите.

Повече гледайте във видеото.