До 2022 г. нямаше жени в летателните ескадрили на страната, разказа инструктор

Армела Мурати влезе в историята като първата жена пилот в Албания. Тя напуска работата си като учителка, за да тръгне по стъпките на баща си, който е бивш военен пилот. Страстта й към летенето започва, когато се присъединява към военновъздушната база и променя живота си.

"Когато изберете авиацията, разбирате, че това е един свят, който никога не свършва. Единственото ми притеснение преди да поема по този път беше, че досега не е имало жена пилот. Още от първия ми ден в авиационното училище обаче имах пълната подкрепа на моите колеги, инструктори и командири. Почувствах се равна с останалите", каза Армела Мурати.

Тя става първата жена в 71-годишната история на албанските военновъздушни сили. Въпреки че няма законови пречки пред жените, масовият начин на мислене го прави много трудно.

ХРАБРИТЕ ЖЕНИ: Капитан Диляна Кирчева - военен пилот в авиобаза „Крумово“

"До 2022 г. нямаше жени в летателните ескадрили. След като завърши процесът по набиране на кадри, двама от шестима обучаеми са жени. Сега правим крачка напред, както всички други европейски страни, така че жените да получат равни възможности във военновъздушните сили", каза полковник Дритан Дурмишай.

Обучението продължава девет месеца.

"Имаше много кандидатури, но само някои успяха да преминат всички етапи на оценяването. Необходимите умения не се различават за мъжете и жените. Затова аз, като техен инструктор, използвам едни и същи методи, за да ги обучавам", каза инструкторът Робърт Абази, един от най-опитните пилоти в албанските ВВС с над 30 години стаж.

Отсега нататък жените ще могат да покоряват небето над Албания. Според Армела е нужно само да имаш мечта, необходимите умения и упорит труд.