В събота той ще се срещне с президента Еманюел Макрон

Папа Франциск пристигна в Марсилия, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че двудневната визита на предстоятеля на Римокатолическата църква в югоизточния френски пристанищен град ще бъде посветена на въпроса за миграцията и на ситуацията в Средиземноморския регион като цяло.

86-годишният Франциск бе посрещнат на летището на Марсилия, втория по големина град във Франция, от министър-председателката Елизабет Борн. Той посети базиликата Нотр Дам дьо ла Гард, на възвишенията над града, където първо участва в молитва, а след това отдаде почит на загиналите в морето мигранти.

В събота в Марсилия папатаще произнесе реч на закриването на Средиземноморските срещи - форум, който се провежда за трети път (първите две издания се състояха в Бари през 2020 г. и в друг италиански град - Флоренция, миналата година). След това той ще се срещне с президента Еманюел Макрон и ще отслужи литургия на стадион "Стад Велодром", преди да отпътува следобед за Рим.

Папата към Силвестър Сталоун: Израснахме с филмите ви. Актьорът: Искате ли да се боксираме (ВИДЕО)

На път за Франция, папата беше попитан от репортери в самолета за неотдавнашния рекорден приток на мигранти към Лампедуза, където хилядите хора, пристигнали миналата седмица, за кратко надхвърлиха броя на постоянното население на южния италиански остров."Жестокост, липса на човечност. Ужасна липса на човечност", каза Франциск, цитиран от АП.

Източник: Николай Станоев, БТА