Той е заснел стотици моменти, но най-открояващите от тях са, когато се превръща в откривател на нови животински видове

Откриха юбилейната изложба на именития подводен фотограф Любомир Клисуров.
Половин век след първото си гмуркане с професионален фотоапарат, той дава възможност на любопитните да видят най-добрите му кадри.

А експозицията в градската Художествена галерия на Варна съвпада с 80-тия рожден ден на фотографа. Любовта на Любомир Клисуров към морския свят се заражда още през 50-те години на миналия век.

"Имаше една седмица на френския филм и там даваха Жак Ив Кусто - Света на мълчанието. Там прогледнах за първи път в този красив свят", разказва Любомир Клисуров.

ВПЕЧАТЛЯВАЩ КАДЪР: Медуза погълна риба

Веднага след това, все още младият подводен фотограф започва да запечатва морските обитатели в своите кадри - нещо, което се превръща в негова професия, след като се сдобива с първия си професионален фотоапарат през 70-те.

Споделя, че се отпуска да снима както иска, а не както техниката му налага.

Оттогава Клисуров е заснел стотици уникални подводни моменти, но най-открояващите от тях са, когато фотографът се превръща и в откривател на нови животински видове.

"Попаднах някъде към ранната пролет на 88 година. По северното крайбрежие на една медузоподобна животинка - прозрачна съвсем и по ръбовете на която пробягваха светлинки от червени, зелени, сини, жълти...", спомня си Клисуров.

От всички водни басейни, в които е снимал, любовта на Клисуров е най-силна към Черно море, което именитият фотограф описва с 3 думи: Необятно, красиво и богато.

Евтаназираха малък ивичест кит, попаднал в Темза (ВИДЕО)

Именно в Черно море са и някои от най-трудните риби за снимане. "Най-трудни се оказаха леферите за мен. Трябва да се гмурнеш, да легнеш на дъното и да не мърдаш, даже с очите си да не мигаш, защото лефера е много предпазлив, но иначе е любопитен", заяви фотографът.

Сега, 50 години след първото си гмуркане с професионален фотоапарат Клисуров дава възможност на хората да се потопят в неговия свят чрез юбилейната изложба в Градската художествена галерия във Варна.

"Имах щастието Дядо Господ да ми даде доста време за да се занимавам с тая дейност. И както казваше един възрастен рибар от Созопол - Тамън морето стана мляко и лъжицата се счупи", шегува се той.