Случаят е от Варна

16-годишно момче беше поразено от волтова дъга във Варна. Случаят е от неделя вечерта, когато младежът се качил върху вагоните. След инцидента момчето е с 50% изгаряния и е настанено в болница „Св. Марина”, където лекарите се борят за живота му. Първоначалната информация беше, че е с опасност за живота. 

„Напрежението в контактната мрежа е 25 000 волта. Няма нужда да се допирате до кабел. Разстоянието от 2 м и по-малко е директен риск за здравето и живота. След тези метри в зависимост от влажността на въздуха във всеки един момент може да се появи волтова дъга. В момента на токовия удар температурата, която достига е 6000 градуса. А въздуха около мястото се превръща в плазма”, съобщи Любомир Любчев, НКЖИ – Варна.

16-годишен е с опасност за живота след удар от волтова дъга

Относно обезопасяването на мястото, Любчев каза, че от страна на жилищния квартал има поставени огради. На всеки стълб има табела, която оказва, че опасността на високо напрежение и забрана за преминаване на външни лица.

„Разстоянието от покрива на вагона до кабелите е по-малко от 2 метра. Съответно качването на лице върху вагона, почти 100% ще доведе до образуването на волтова дъга”, добави той. 

Има кампания, която върви от години. Инспектори провеждат обучение на ученици в часовете по безопасност на движението, колко са опасни такива действия. Предстоят и още мерки. 

Петима загинали при сблъсък на товарен влак с джип във Флорида (ВИДЕО)

Повече гледайте във видеото