То засяга териториалните планове за справедлив преход на Стара Загора, Кюстендил и Перник

Синдикатите в протестна готовност ден преди старта на предизборната кампания. Решението за това е заради проведена среща в Министерство на енергетиката на тема „Справедлив преход на въглищните централи” и проект за решение на Министерския съвет, касаещ териториалния план на Стара Загора.

В днешното заседание на МС 26 точка е за териториалните планове за справедлив преход на Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Синдикалист: Енергетиката ни е в опасност, дяволчетата се крият в детайлите

В Стара Загора са въглищните централи. Синдикатите там настояват тази точка да отпадне, тъй като ако се приеме, ще се нарушат споразуменията, които бяха постигнати миналата седмица. А ако все пак тя бъде гласувана, те са готови да излязат на протест още в близките часове.

По информация на NOVA в 17:00 часа е насрочена среща между тях и министъра на енергетиката, на която ще се търси консенсус.

През последните няколко години съдбата на въглищните централи е една от основните теми в енергетиката ни. Те са и доста голям процент от произвеждания ток.

„Уважаеми господин министър-председател, призовавам ви в спешен порядък днес да извадите точка 26 от дневния ред на Министерски съвет.

В противен случай, ние от Организация „За Марица Изток” и гражданите на Старозагорски регион ще блокираме важни пътни артерии в страната. Господа министри, утре ще блокираме цялата страна, ако днес вземете това позорно за България решение”, заяви Деян Дяков, КНСБ.