Ще бъдат изискани документи от различни институции

Прокурор е възложил на ДАНС да провери казуса с Руската църква в София. Ще се установят факти и обстоятелства относно собствеността и правото на ползване както на земята като терен, така и на сградата на храм „Свети Николай Мирликийски“. Ще бъдат изискани документи от Агенцията по вписванията, Държавния архив, Столичната община и от Българската православна църква.

Борисов, Петков, Пеевски и Мирчев със сигнал до Сарафов за Руската църква

„В Софийската градска прокуратура постъпи сигнал от народни представители, както и от гражданско движение „БОЕЦ” относно собствеността на православния храм „Св. Николай Чудотворец”. Първоначално сигналът е изпратен във Върховната касационна прокуратура, днес беше изпратен и в Софийска градска, като компетентна”, уточни градският прокурор на София Илиана Кирилова.

Тя уточни, че въпросът с храма има два аспекта. „Единият - правото на собственост, като понятие в гражданското право, а другият въпрос е свързан с каноните на църквата. Ние, като прокуратура, ще се запознаем с документите, които са дали право на собственост и е издаден съответен акт от нотариус. Ще поискаме и документи относно каноните на нашата църква по отношение на служенето в този храм и спирането на достъпа на вярващи”, допълни градският прокурор.

Държавата е готова да съдейства за възстановяване на богослуженията в Руската църква

Зам.-градският прокурор Христо Кръстев посочи, че обвинението не може да се произнесе кой има право да извършва религиозни обреди в православния храм, кой следва да го отвори и кога трябва да стане това. „Софийската градска прокуратура ще извърши проверка единствено и само относно придобиването на собствеността върху парцела и върху сградата на православния храм, като ще се установява дали има извършени престъпления във връзка с прехвърлянето на собствеността и с представянето на документите”, уточни той.

„Ние ще изследваме дали при предоставените документи има такива, които са неистински, дали има създадено заблуждение в длъжностни лица или нарушение на служебните задължения на длъжностни лица във връзка с извършването на обстоятелствената проверка по издаването на констативния нотариален акт. След това ще се произнесем дали с документите от наказателно-правна гледна точка всичко е наред”, добави Кръстев.

РУСКАТА ЦЪРКВА: Политици, духовници и граждани призовават да бъде отворена

Зам.-градският прокурор коментира, че ако след проверката, българската държава или Българската православна църква претендират за собственост на храма и на парцела следва да се заведат съответните граждански дела. От Прокуратурата ще поискат становище от руското посолство къде се намира ключът за храма, от кого църквата е била заключена и съответно кога ще бъде отворена за религиозни обреди.

След сигнала, който държавното обвинение е получило от групата депутати, ще бъде изискан докладът от ДАНС, който е довел до експулсирането на свещениците от Руската църква. „Ще видим какво има в доклада и защо не сме били уведомени”, обясни Кирилова. 


Невъзможно е посолството на Руската федерация да притежава терена и сградата на храм „Св. Николай Чудотворец” в София, смятат депутатите, поискали прокурорската проверка. „За нас те не са собственици. За нас е извършено престъпление, което трябва да се разследва от прокуратурата”, каза Делян Пеевски.

Нотариус Иван Дахтеров, който през 1997 година издава констативен нотариален акт на руското посолство, е категоричен - не е престъпил закона, а си е изпълнил задълженията, след като са му представени нужните документи.

„То е моя констатация, въз основа на предходните документи за това, че посолството притежава този недвижим имот. Моят спомен е стар нотариален акт - крепостен, или нотариален акт със записка за вписване”, заяви Дахтеров.

По думите на нотариуса човек от посолството вероятно е представил пред държавния по онова време нотариат всички книжа с цел прехвърляне на имота от несъществуващия вече СССР към новосъздадената Руска федерация.

„Този случай е прекалено голям, за да се играе на дребно с документни нарушения. Не смятам, че е така. А и когато се представят документи за такъв имот, човек няма съмнения”, допълни нотариусът. Той добави: „Нотариусът не е полиция, която да изследва фалшив или не е документът”.

Ако представител на руското посолство съзнателно е заблудил нотариус Дахтеров, той най-вероятно ще бъде експулсиран. Ако няма подобна защита, законът позволява да му бъде повдигнато обвинение.