Учебните заведения са затворени

В Гърция циклонът „Елиас“ връхлетя страната с обилни валежи и гръмотевични бури. Гърция отново е в извънредна ситуация. Заради силния дъжд някои райони в Евбея останаха блокирани, а на места има опасност и от преливане на реките. Нов потоп заля района на Лариса и Волос. Има частична евакуация в няколко населени места, част от пътищата са непроходими. Все още не се знае дали има пострадали, но материалните щети са огромни.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Изключително тежка бе нощта в централна Гърция, където за втори път в рамките на 1 месец падна огромно количество дъжд. След циклона „Даниел” и „Елиас” връхлетя област Тасалия с тежки бури и градушки. Големината на ледените късове е била с размера на лимон.

Предупреждения за опасни бури в засегнатите от потопа райони в Гърция

Под вода е гр. Волос, ситуацията е извън контрол. Полицията е забранила движението на автомобили и хора по улиците, а кметът апелира гражданите и туристите да се качат на по-високи етажи в сградите от съображения за сигурност.

Над 300 души, блокирани в домовете си и къщи за гости, са спасени. 80% от района е потънал в мрак – няма ток и вода от сряда вечерта. Учебните заведения са затворени, а болницата е под вода. 

Във Волос и в Лариса няма електричество, много хора са евакуирани. Придошлата вода прави невъзможно придвижването с автомобили.

За последното денонощие над 1000 са били сигналите от хора, които не могат да напуснат домовете си сами и чакат помощ. Единственият възможен начин е за евакуация по въздуха с хеликоптери. Спасителите разполагат и с лодки. Няма информация за пострадали. Властите неколкократно предупредиха хората да се качат на по-висок етаж, за да не бъдат наводнени. 

На 2-3 км от Волос, в Аврос, е точката на жестокото природно бедствие, предизвикано от циклона „Елиас”. Багерите вече разчистват централния площад на селото, който е затрупан от кал, камъни, автомобили и части от дърва. Гърците спасяват живота си, те не спасяват автомобилите си и затова на много места се виждат изоставени машини.

Явно продължава да вали във високите части и затова улиците са наводнени отново. На едната улица водопроводна тръба е избила на около 1,70 м през нощта, разбивайки асфалта.

Хората се опитвали да вържат колите си за близките дървета, за да не падат в морето, но някои от автомобилите са във водата.

Властите в града съобщиха, че през изминалата нощ в спасителните служби са постъпили близо 1000 сигнала за помощ от местни хора. Малко след 01:00 ч. през нощта започна евакуация на жителите. Все още няма информация за ранени. 

Критична е ситуацията на остров Евбея. Пътищата, къщи и магазини са под вода. В северните части калта е достигнала до морето. Жители и туристи се призовават да останат в по-масивни сгради докато преминат сериозните валежи. На места водата е над 1 м. и има висок риск за живота на хората.

ГЪРЦИЯ - В ПЛЕН НА ЛОШОТО ВРЕМЕ: Циклонът „Елиас” връхлетя Волос (ВИДЕО+СНИМКИ)

Очаква се бурите да отслабнат, но дъждът ще се премести в районите на Пелопонес и остров Крит. Призовава се хората да бъдат изключително внимателни. Дипломатическите институции на България са в готовност за сигнали от българи.

Населените места в района все още се възстановяват от последиците след бурята "Даниел", която връхлетя страната по-рано този месец. След изтеглянето на водата, къщите на хората все още тънат в дълбока кал. А сега водата и калта ги заляха отново.

Репортер: Бойка Атанасова