„Миньорите имат своите основания, но исканията им са и политически използвани", каза той

„Г-н Делян Пеевски по-добре да се договаря с останалите парламентарни сили. ДПС винаги са били много консистентни, че трябва да има единни ставки. В случая – 9% ДДС за ресторантьорите бяха въведени заради извънредната ситуация с огромен удар върху конкретни бизнеси. От година и половина няма такова нещо. Запазването на 9%-та ставка би било превръщането на една временна помощ в постоянна привилегия. Аз съм против”. Това заяви депутатът от ПП-ДБ Георги Ганев в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Асен Василев: Ставката на ДДС за ресторантите няма да бъде променена на 9%

Припомняме, разнобоят за ставката за ДДС стана ясен по-рано днес, когато депутатът от ДПС Делян Пеевски каза, че 9% ДДС за ресторантьорите ще остане, а малко по-късно финансовият министър Асен Василев обясни на брифинг, че няма да има промяна в данъчните закони и ДДС и за ресторантьорите ще се върне на 20%.

Пеевски: ДДС за ресторантьорите остава 9%, идеята за "бонус - донос" отпада

„Патентния данък няма как да се въведе за по-големи заведения. Той е добър за по-дребни бизнеси, които е твърде скъпо да бъдат наблюдавани”, каза Ганев.

Относно протестите на енергетиците депутатът-икономист обясни: „Миньорите имат своите основания, но исканията им са и политически използвани, за да спечели някой на местния вот. Усещам, че и това присъства на техния протест. Чух, че искат правителството да подаде оставка.”.

Той обясни, че справедливият преход е стъпка по стъпка, месец по месец да се предвиди какво да се прави до 2038 г., когато се предвижда да бъдат затворени въглищните централи.

Относно идеята, ако при посещение на ресторант не ви дадат фискален бон, да не си платите сметката, Ганев каза, че се обмисля касовите бележки да се събират и с тях клиентите да участват в томбола.

Денков: Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи

Той обясни, че предложението да се приравняват гражданските и трудовите договори, трябва да се прецизира. За ревизирането на данъка върху големите корпорации, Ганев каза: „нека поне в едно нещо сме последни”.

За удължаването с две седмици на внасянето на Бюджет 2024 г. икономистът разясни, че това е станало, защото искат да има публично обсъждане на всички предложения.

Подаване на сигнали за нередности: Как се променя законът