Отговорите на тези въпроси дават френски специалисти

Все по-високи и по-бързи, скоростните влакчета са любими атракции на търсещите тръпка и висок адреналин. Но как атракционите остават на релсите, движейки се с бясна скорост? И как реагира тялото ни на лупингите? Отговорите на тези въпроси дават специалисти в епизод от поредицата „Знаеш ли как?, излъчвана по канала Da Vinci от програмата на EON Kids – част от ТВ платформата на EON.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

Екипът на предаването ни отвежда в един от увеселителните паркове в Париж. Там управителят показва едно от най-плашещите влакчета, което се движи с 80 км/ч, прави лупинги, а краката на посетителите висят във въздуха.

За да не излязат седалките от релсите, колелата им са закрепени върху всички оси,  специален амортисьор ги свързва с релсите постоянно. Коланите, с които са вързани пътниците, пък са способни да издържат три пъти теглото им.

Влакчето се спуска от 40 метра височина, заради което получава достатъчно енергия, за да премине през цялата верига на свободен ход – без допълнителни двигатели и машини.

А различните хора се чувстват по различен начин при возене на подобни атракциони. Онези, на които им се гади и треперят, имат несъответствие между информацията от вътрешното ухо и това, което виждат. Вътрешното ухо прихваща редица ускорения и движения. Ако човек се спуска със затворени очи, ще прецени, че няма изместване. Именно това несъответствие създава дискомфорт. Това усещане обаче преминава бързо и не е опасно за здравето.

По-смелите усещат просто висок прилив на адреналин. Той се причинява от стреса. Този хормон позволява на тялото да реагира бързо, подсилва рефлексите.

Супер забавление и безопасна среда за деца EON Kids:
EON за деца – част от абонаментните пакети на 
EON, е забавна и безопасна дигитална среда, която децата лесно управляват сами. Телевизионните канали и съдържание са специално подбрани за деца. Можете да създадете EON профил на вашето дете според неговата възраст, платформата дава възможност и за създаване на множество детски профили със забавна картинка за аватар. С EON TV детето ви ще се наслади на избрано съдържание на всички устройства.