Исканията на демонстрантите остават непроменени

12-и ден магистрала „Тракия” и Проходът на републиката остават в плен на блокадите. На този фон тече и организацията за провеждането на ефективна стачка.

Изтеглянето на Териториалните планове от Брюксел създаде напрежение по оста „правителство - протестиращи”. Според финансовия министър Асен Василев документите не могат да бъдат върнати у нас, тъй като страната рискува да изгуби над милиард и половина.

Що се отнася до готвената ефективна стачка - синдикатите са категорични, че тя няма да започне по-рано от месец, тъй като трябва да се извърви дълъг път, за да не бъде нарушен законът.

12-ят ден от началото на блокадата започна с неочаквана изненада за протестиращите - банички, боза и айрян. 

„Събрахме средства от нашите колеги и донесохме тонизиращи напитки, закуски, айрян, вода, за да може да почувстват нашата подкрепа”, каза Кирил Йорданов от клуба на миньорите-ветерани.

 


Кирил вече е пенсионер, а палката предал на по-младите миньори. „Да работиш 365 дни на открито, зимно време - сняг, студ, лято - пек, оцеляват само хора, които имат здрав дух”, добавя Йорданов.

Сега на карта било заложено оцеляването на енергетиката, казват приелите палката от ветераните. „Не само с енергетиката, какво ще стане с нашата мила родна? Родина, не държава, защото държава няма”, смята работникът Геномир Генев.

„Следващото действие, ако няма развитие - минаваме на ефективна стачка”, обяви Иван Христов.

Основното искане на протестиращите отново се превърна в причина за конфликт с властта. „Това, което миньорите искат - да се изтеглят Териториалните планове, няма да се случи, тъй като това означава България да загуби 1 млрд. и 600 млн., които са предвидени, за да може да се направи плавен преход в тези региони”, посочи Асен Василев. „Първо трябва да се изтеглят, корекциите могат да се правят и тук, на място, и трябва да се правят на място”, категоричен е Генев.

„Разбирам - зелено, зелено, но как да се хванем за зеленото, когато е още много далеч”, пита Дамян Косев от рудник „Трояново 1”.

Блокадите и намеренията за ефективна стачка също сблъскаха синдикатите с Асен Василев. „Но никой не е казал кога ще започне стачката. За това си има стачен комитет, председатели на стачния комитет, които ще преценят кога да започнат тези действия”, каза Косев.

„Другото, което бих призовал миньорите, е да спазват закона – всеки има право да протестира, но протестиране с прекъсване на пътни артерии е в директно нарушение на закона и се преследва от НПК”, поясни финансовият министър.