Перспективата за такава операция е ужасяваща, твърдят експерти

Сред вероятните сценарии за война в Израел е сухопътна атака срещу Газа. Ужасяваща перспектива за сражения в сърцето на изключително гъсто населен град, в подземни тунели и в присъствието на предимно израелски заложници.

Израел нареди "незабавно" спиране на водоснабдяването на Ивицата Газа, като част от "пълната обсада" на контролираната от Хамас територия.

Мозъкът на операцията - терористът на "Хамас", когото Израел не можа да убие

Останалото сякаш е написано: "Израел ще започне най-голямата съвместна операция (въздушна/сухоземна/морска/космическа) в историята срещу Газа", казва Джон Спенсър в X, експерт в Института за съвременна война към американската академия Уест Пойнт, цитиран от БГНЕС.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Ударите ще бъдат насочени първо към командните центрове на Хамас и неговите войски, а огънят ще идва отвсякъде. В същото време армията ще се готви да влезе в Газа", прогнозира Александър Гринберг от Йерусалимския институт за сигурност и стратегия (JISS).

Бомби, пепел и разруха: Конфликтът в Израел В СНИМКИ

Градската партизанска война обаче изисква ръкопашен бой, ограничава видимостта, увеличава броя на капаните, заличава разликата между цивилни и войници и прави бронираните превозни средства практически неизползваеми.

Андрю Галер, бивш британски офицер, който сега е анализатор в частната разузнавателна фирма "Джейнс", описва "360-градусово бойно поле, където заплахата е навсякъде" - от канализацията до покривите, от мазетата до окачените тавани.

Обезопасяването на всяка потенциално сграда означава да се мобилизират сапьори, да се разположат стълби, въжета и експлозиви, "вероятно под обстрел", вероятно на тъмно, обяснява той.

БЕЗ ХРАНА, ТОК И ГОРИВО: Израел обяви пълна блокада на Ивицата Газа

Нещо повече, "съществуват неизбежни рискове от приятелски огън", свързани с разпръснатостта и мобилността на бойците. И "както показаха много конфликти през миналия век, използването на артилерия може да влоши нещата", когато развалините се превърнат в прикритие.

"МЕТРОТО" В ГАЗА

Около 2,3 милиона палестинци живеят в Газа, под израелска блокада от 2007 г. Мрежа от тесни, пренаселени улици над интензивна мрежа от тунели, наречена от израелската армия „Метрото в Газа“.

Стотици тунели са прокопани под 14-километровата граница между Газа и египетския Синай, за да пренасят бойци, оръжия и други контрабандни стоки. Много от тях са унищожени.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От първо лице: Разказ за ужаса в Израел на българка, живееща в Тел Авив

Но от 2014 г. Хамас прокопава подземни маршрути в самата територия.

Израелската армия ги беше бомбардирала интензивно през 2021 г. Но ако част от тази мрежа несъмнено ѝ е известна, други са останали в тайна и ще усложнят нейните операции.

ПРЕДИМСТВО В ОТБРАНАТА

Хамас „знае своите тунели наизуст“, казва Колин Кларк, изследователски директор на Soufan Center в Ню Йорк. „Някои вероятно са хванати в капан. Подготовката за битка на такъв терен... ще изисква обширно разузнаване... което израелците може да нямат.“

И дори в по-голяма степен, отколкото при боеве на открито, защитникът - в този случай Хамас - има голямо тактическо предимство.

"Всички знаят, че ще бъде дълго и трудно, с много жертви", признава Александър Гринберг пред АФП, като добавя, че има "роботи и други специални средства за проникване в тунелите".

За Хамас, уверява той, „това е предимство, което може да се окаже и капан. Когато локализираме тунели, можем да заровим тези, които са вътре.

И накрая, операцията има и допълнителна сложност: Хамас е взел за заложници десетки цивилни граждани, повечето от които израелци, но също така, според израелските медии, чуждестранни работници и вероятно войници.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Посланикът на Израел у нас: Не говорим за човешки същества, а за зверове

"Израелското общество няма да прости факта, че животът на заложниците не е приоритет. Натискът на общественото мнение е огромен и (израелският министър-председател Бенямин) Нетаняху знае това много добре", казва Силвен Бул, социолог от CNRS, специализиран в Израел.

"В сметките, които израелското общество ще поиска, ще има: "Вие не гарантирахте нашата безопасност, върнете ни заложниците", добавя тя, очаквайки "несъмнено конфликти на времеви принцип между военните и политическите".

Всъщност Тел Авив в момента не е в състояние да преговаря, посочва Коби Майкъл, изследовател в мозъчния тръст INSS в Тел Авив. "С цялата мъка, с цялата болка, проблемът със заложниците не може да бъде основен приоритет на Израел", казва той откровено.

"Израел ще стигне до проблема със заложниците (...) едва когато Хамас бъде победен и слаб. Нито секунда преди това".

В понеделник член на политическото бюро на Хамас в Катар заяви, че "в момента не са възможни никакви преговори по въпроса за затворниците или каквото и да било друго". 

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БГНЕС