По думите на н. пр. Йоси Леви-Сфари жертвите вече са над 800

Жертвите са над 800 – сред тях жени, деца и възрастни хора. Това заяви в студиото на „Здравей, България” посланикът на Израел в България н. пр. Йоси Леви-Сфари. „Всеки гражданин на Израел, който е бил близо до терористите, е бил отвлечен или убит”, допълни дипломатът. 

„Не говорим за човешки същества. Това са зверове, вършещи неща, които демократичните общества не могат да си представят”, каза още н. пр. Йоси Леви-Сфари. „Израел полага много усилия да подобри икономическото състояние на Ивицата Газа. Смятахме, че ако това се случи, ще се подобрят и отношенията. Очевидно обаче тази жестокост е планирана”, подчерта посланикът.

Дипломат, участвал в преговорите между Израел и Палестина: Започва невиждана военна операция

Той категорично заяви, че Израел няма никакво намерение да превзема Газа. „От години „Хамас” са тези, които контролират Ивицата”, допълни н. пр. Йоси Леви Сфари. Според него подобна атака не може да бъде осъществена без подкрепата на трета страна. 3700 ракети са изстреляни към Израел през последните два дни, посочи дипломатът и допълни, че страната е била изненадана.

„Хамас” няма уважение към човешките същества. Това е джихад. Готови са да нападат и други места”, твърди посланикът на Израел у нас. Той подчерта, че не става въпрос за война между две армии, а за такава с терористична организация. По думите му там няма морал. Дипломатът благодари на страната ни за помощта, която оказа на израелския народ.

„САЩ ни подкрепят, с каквото имаме нужда – информация, военна помощ. Имаме координация с американците, те са нашите най-добри съюзници”, подчерта н. пр. Йоси Леви-Сфари.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК