„Надявам се да няма повече стъпки назад, защото ние много закъсняхме с електронното здравеопазване", каза той

Вълна от сигнали на пациенти и фармацевти за проблеми 24 часа, след като се въведе електронното изписване на антибиотици и медикаменти. Темата коментира Д-р Станимир Хасърджиев в предаването „Пресечна точка” по NOVA.

„Първо, като много предходни случаи, при въвеждането на електронно здравеопазване се пренебрегва частната комуникация с пациенти, лекари и граждани затова какво ще ни предстои. Липсват пилотни фази, в които да се тества системата, да се запознаят хората с нея и едва тогава да се пристъпва към действия”, уточни Д-р Станимир Хасърджиев, директор на Националната пациентска организация.

Витков: Нито един от кандидатите за кмет на София не даде решение на проблемите в столицата

Той припомни, че когато за първи път се е въвела е-рецептата и е-протоколите отново е имало период на напрежение. „Да се надяваме, че това е преходна фаза, която ще мине и отмине. Но предстоят по-големите и важни въпроси – какво правим при положение, че вече 50 години и нагоре българина масово се самолекува с антибиотици. Сам си предписва лекарства, не е свикнал да ходи на доктор”, заяви Д-р Хасърджиев.

„Системата в България не е по-различна от тази в Европа. Най-големият проблем е, че ние години наред имитирахме някаква система, при която трябваше лекар да ти изпише рецепта и ти отивайки в аптека само срещу тази рецепта получаваш лекарството. Така е в нормалния свят. Тук беше само така на хартия и в един момент е-рецепта, която ще направи невъзможно системата да работи както досега”, каза директорът на Националната пациентска организация.

„Надявам се да няма повече стъпки назад, защото ние много закъсняхме с електронното здравеопазване. Истината е, че това са неща, които хората въведоха преди 15 години в света. Те намалиха контрабандата, фалшификациите и източванията на здравните каси”, добави той.

Искрен Митев: За 128 дни кабинетът „Денков” направи неща, които не са се случвали в България

Целия разговор гледайте във видеото.