Към момента са събрани данни от педиатри и гастроентеролози за 550 деца, които имат нужда от тях

Здравната каса ще заплаща медицински храни за пациенти, които са в състояние на средна или тежка форма на недохранване - така наречената малнутриция. С решение на Надзорния съвет две от формите ѝ са добавени към списъка на заболяванията, за които фондът покрива разходи за домашно лечение. 

Гробище за бежанци: Десетки изоставени тела на мигранти в Странджа и Сакар

"Това могат да бъдат пациенти след тежки хирургически интервенции, които да развият малнутриция. Може да са онкологични пациенти с активна към момента терапия, с хранителни разстройства, с инсулти", обясни доктор Антоанета Тончева.

Предстоят още няколко стъпки, за да започне покриването на такива разходи - разработване на правила за оценка на състоянието на пациента и на методика, по която ще се отпускат медицинските храни. След това трябва да се проведат обществени поръчки за доставка на храните и тогава ще започне кандидатстването от страна на нуждаещи се хора, допълни Тончева.

Мобилно приложение бори разхищението на храна и ни помага да пазаруваме по-евтино

Очаква се медицинските храни да станат достъпни чрез заплащане от Здравната каса от следващата година. Към момента са събрани данни от педиатри и гастроентеролози за 550 деца, които имат нужда от тях.

Източник: БНР