Вчера излязохме на международни пазари, емисията беше изключително успешна, заяви финансовият министър

България е взела нов външен дълг за малко над два млрд. евро. Това потвърди финансовият министър Асен Василев.

Държавата може да поеме от 25 до 50% от капиталовите разходи на бизнеса при ангажимент за увеличаване на заплатите на служителите, заяви Василев, който бе гост на тазгодишното издание Powers Summit "Власт, чувай", на което NOVA е стратегически партньор.

Финансовият министър се обърна към бизнеса със специално предложение. "Помислете как вашите работници могат да защитят заплата от 2000 евро на месец. И си организирайте бизнеса по този начин. А държавата, в зависимост от регионите, ще ви помогне с между 25 и 50% за капиталовите инвестиции за машините, които да ви помогнат да направите това", посочи Василев. 

МС прие пакета от данъчни закони

Премиерът Николай Денков бе категоричен, че сред основните приоритети на управлението са присъединяването на България към Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и реформата в правосъдната система. „Ако решим тези проблеми, ние създаваме база, върху която да градим по-добро бъдеще“, подчерта министър-председателят. 

"Колективна интелигентност за устойчиво бъдеще" - това е надсловът на тазгодишното издание на форума, организиран в "София Тех Парк". Събитието събра голяма част от членовете на Министерския съвет, сред които премиерът Денков, представители на българския бизнес и експерти в сферите на здравеопазването, енергетиката, икономиката и индустрията. Всички те се обединиха около идеята, че трябва да работят заедно, за да преведат страната през предизвикателствата на новото време и България да остане конкурентоспособна на своите партньори. 

Пред журналисти финансовият министър Асен Василев обясни, че няма да има специални добавки за Коледа за пенсионерите.

„Нарочни коледни добавки за пенсионерите засега няма да има", категоричен бе той. И подчерта, че увеличението на пенсиите от средно 12% през тази година и очакваният им скок от над 11 на сто догодина означава, че пенсионерите ще взимат добавки всеки месец.