Целта на новата система е никой да не минава "между капките"

78 коли са отнети от шофьори, хванати да карат с над 1,2 промила алкохол в кръвта или под въздействието на наркотици. Присъдите за подобни нарушения са 194. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов при представянето на системата за електронно връчване на фишове и наказателни постановления. На събитието присъстваше и заместник-министърът на електронното управление Валентин Мундров.

Новата система работи от 16 октомври. За две седмици са връчени над 5 хиляди акта на хора, които имат регистрация в платформата. Такава регистрация занапред обаче няма да е задължителна, за да бъдем включени в системата.

Но как всъщност работи тя - ако бъдем засечени като нарушители на пътя, вариантите за известяване са три: под формата на SMS, със съобщение на нашия имейл или чрез съобщение в приложението "Viber".

Целта на всичко това, според вътрешния министър, е по-голяма част от глобите да бъдат събрани, като същевременно се намали пътния травматизъм. 

ОТНОВО В ЧЕЛНИТЕ МЕСТА ПО СМЪРТНОСТ: Какво трябва да се подобри за безопасността на пътя

Иван е прецедент сред родните шофьори. Сам казва, че без фиш в ръката – не остава. „Нарушения имам постоянно. Дори всеки ден. Всякакви – фишове, превишена скорост”, посочи Иван Георгиев.

Срещаме го пред КАТ. Дошъл, за да си плати поредната глоба. За разлика от Иван, Филип е в КАТ, за да си подмени книжката. „Взимали са ми книжката два пъти. Единият път е за дрифт, втори път е за неплатени документи“, посочи Филип Иванов.

Осъзнава провиненията. Вече е сред изрядните водачи, но смята, че българите не са шофьори за пример. „Всеки си кара както си знае, всеки бърза за някъде“, допълни той.

Точно затова държавата внедри нова система за връчване на актове. „Да събираме глоби за нарушения чрез сигурното електронно връчване. До момента връчени такива документи са над 5 хиляди, като голяма част от тях са изплатени“ , каза Калин Стоянов, министър на вътрешните работи.

Така, ако си позволят нарушение, шофьорите ще бъдат уведомявани почти веднага. „С текстово съобщение на телефон или на имейл“, съобщи Валентин Мундров, зам.-министър на електронното управление.

Примерът на Франция: Как да пестим и да щадим околната среда при пътуване с кола

"Този SMS има единствено и само информативен характер, той не реализира административно-наказателната отговорност“, каза Мария Ботева, „Пътна полиция”.

Според вътрешния министър целта на новата система е никой да не минава "между капките", когато нарушава закона. „Глоби се налагат всеки ден, но тогава, когато ние не можем да си ги съберем, е проблем и човекът отсреща си казва: „Аха“, посочи министърът.  

„Това е хубаво, улеснено е за нас шофьорите, защото, примерно, може да влезеш и да си видиш когато ти е дошла снимка”, посочи Иванов.