Бившият министър предупреди, че през последната година много са нараснали социалните разходи

Най-вероятно има напрежение със събираемостта на бюджета, за това има обективни фактори, някои браншове не са се възстановили напълно след пандемията. Това заяви в ефира на „Пресечна точка” бившият социален министър Христина Христова.

„Това се отразява и на приходите, които компаниите дават като данъци в бюджета”, допълни Христова. По думите ѝ ресторантьорите сами са заявили, че са имали добър сезон, ето защо е нужен диалог с държавата, за да се споразумеят. „Те имат искания, но и държавата също трябва да има искания”, заяви бившият социален министър.

Асен Василев: България набра нов дълг от малко над 2 млрд. евро

Според нея през последната година много са нараснали социалните разходи. „Пенсиите бяха увеличавани 3 пъти миналата година. Тези разходи ще тежат още повече на Бюджет 2024 с новите актуализации на пенсиите”, заяви Христова.

Водещата Анна-Мария Конова с номинация за „Жена на годината“ 2023

Тя коментира, че решението е много сериозен анализ на пенсионната система и да се търсят начини за нейната финансова устойчивост. „Това е проблем в повечето страни-членки на ЕС заради застаряването на населението. При нас имаме проблем и с невисоките доходи”, заяви Христова. Тя допълни, че коледните добавки не бива да се пренебрегват като жест на държавата като социална подкрепа за хората в пенсионна възраст.

Целия разговор гледайте във видеото.