На орбиталния комплекс има седем души екипаж

Компанията SpaceX изстреля поредната си ракета от  Флорида в четвъртък вечерта, като изпрати хиляди килограми товар до Международната космическа станция (МКС), предаде ДПА.

Ракета "Фалкон 9" с непилотиран товарен кораб "Дракон" излетя в 20:28 ч. местно време от стартова площадка 39-A на Космическия център "Кенеди". Това беше вторият полет за първата степен на ракетата, която през август откара астронавти на МКС. 

В орбита на МКС се намират седем души екипаж от САЩ, Япония, Дания и Русия, като те ще получат комплект с прясна храна, включващ портокали, ябълки, чери домати и моркови, както и два специални комплекта със сирене.

ИНОВАЦИЯ: Британска компания създаде детектори за космически боклук (ВИДЕО)

"И тъй като сме в сезона на празниците, сме подготвили някои забавни празнични лакомства за екипажа като шоколад, капучино с тиквена подправка, оризови сладкиши, пуйка, патица, пъдпъдък, морски дарове, сос от боровинки и мочи", каза Дейна Вайгел, заместник програмен ръководител на програмата на НАСА за Международната космическа станция в сряда по време на пресконференция. "Имаме и няколко комплекта пици, които са любими на нашия екипаж, малко хумус, салса и маслини."

Сред 2950-те килограма товар, свързан с науката и консумативите, които се отправиха към МКС,  има важни експерименти, които да проправят пътя за комуникациите в дълбокия космос, от които НАСА ще се нуждае за бъдещите си пилотирани мисии до Марс.

На борда е и експеримент за времето на Земята, който проследява атмосферните гравитационни вълни и как те могат да повлияят на климата на Земята.

Източник: Пламен Йотински, БТА