Храмът вече има нов настоятел

Руската църква в София отново беше отворена, а днес е първата литургия в нея. Храмът бе посетен от вярващи и много чуждестранни туристи.

„Когато дойда в София - винаги идвам, посещава църквата, чувствам силата, това е магическо място, където се изпълняват желанията”, каза Дарина Иванова. 

Според Станимира Сюсюкина не трябва да има намеса в политиката при духовни ситуации, защото нещата не са съвместими.

Храмът остана заключен близо 2 месеца, след като от България бяха изгонени трима служители на руския храм. Това се случи след доклад от ДАНС, според който те са работили срещу националната сигурност на страната. Храмът вече има нов настоятел- протойерей Владимир Тишчук.

В присъствието на Митрофанова: Руската църква отвори врати (ВИДЕО+СНИМКИ)

При отварянето на храма в петък присъстваше и посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова. Тя беше тази, която заключи църквата преди 51 дни, а отварянето съвпадна с 10 ноември – денят, в който България отбелязва пътя към демократичното си бъдеще.

Митрофанова: Имаме всички документи за църквата "Св. Николай Мирликийски"

След отварянето на храма Митрофанова заяви, че църквата е руска и те имат всички документи за нея. Повод за това стана мнението на българската прокуратура, според която българското правителство може да започне дело за собствеността на храма, на база 4 тома документи.