Преди дни финансовият министър Асен Василев представи основните параметри

Бюджетната процедура е една крачка напред. Днес надзорният съвет на Националния осигурителен институт утвърди проектобюджета за 2024 г. В него е заложено и вдигането на максималния осигурителен праг от 3400 на 3750 лв.

Докато политическите коментари за бюджета не спират, бизнес и синдикати очакват да бъде създаден ясен механизъм, по който да се определя максималният осигурителен доход. Такъв вече беше създаден за минималната работна заплата. Очаква се да има обсъждане преди провеждането на Тристранния съвет, който е насрочен за следващата седмица.

Василев: Критиките към бюджета са базирани на философията на „постната пица” (ВИДЕО)

IT секторът е един от най-бързо развиващите се през последните години у нас, именно и заради високите възнаграждения, които получават работещите в него. От Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии смятат, че трябва да има повече предвидимост. Както в определянето на размера на максималния осигурителен доход, така и в държавните бюджети като цяло.

„За нас най-смисленият начин да се действа в тази ситуация беше ако се вдига максималният осигурителен доход, той да се вдига в абсолютна стойност. Минимално възможно, за да може в тази ситуация, в която глобално има доста предизвикателства, да може да сме една дестинация, която има добра данъчна рамка и не увеличава разходите около данъците”, каза Илия Кръстев от Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии.

Надзорът на НОИ обсъжда проектобюджета на Държавното обществено осигуряване

От работодателските организации смятат, че не трябва да се изпада в крайности. „Например, когато има икономически растеж, да има по-висок ръст на доходите, но когато се задава рецесия и в условията на висока инфлация, това невинаги е добро решение, тъй като трябва тези разходи да се посрещат, а не може непрекъснато да се финансира с дългове или с неизползвана капиталова програма, например”, заяви Мария Минчева от Българската стопанска камара.

А синдикатите продължават да виждат проблеми в социалната сметка. И са недоволни, че доходите не растат с достатъчни темпове. „Това, което липсва, според мен, са парите за заплати. Колкото и да се хвали министър Василев, идват от увеличението на такси. Изплащането на годишна база идва от това увеличение. Предварително изядени. Увеличението на заплатите в много сфери се отлага през 2024 г.”, заяви Пламен Димитров – президент на КНСБ.

Бюджетната процедура трябва да продължи следващата седмица първо с Тристранния съвет, а след това и с приемането на бюджета от Министерския съвет.