Време е да правим модерна икономика и да вдигаме доходите на гражданите, заяви финансовият министър

Днес започнаха първите разговори по бюджета за следващата година. Финансовият министър Асен Василев се срещна с парламентарната група на ПП-ДБ.
 
Сред критиките, които той получи от миналия петък насам, имаше и такива от свои. Асен Василев коментира, че е готов да обсъжда всякакви въпроси, готов е да обсъжда предложенията за промени в бюджета за догодина. Каза обаче, че не е готов да се откаже от нищо.
 
Той е категоричен, че онези, които прогнозират бюджетен дефицит значително над 3-те процента, не са прави.
 
„Миналата година си спомняте, че се говореше за 7% дефицит, завършихме на 2,9% на начислена основа, 0,8% на касова основа. Тази година също ще завършим на дефицита, който е заложен в бюджета -  3% на начислена основа. За догодина пак сме прогнозирали 2,9% на начислена основа”, заяви Асен Василев.
 
„Аз не съм видял нито една критика, която да е базирана на сметка. Повечето критики, които идват, са базирани на философията на „постната пица”. Време е да правим модерна икономика и да вдигаме доходите на гражданите. Виждате, че задържаме данъчната политика. И работим за инвестиции в държавата”, заяви Асен Василев.

„Политиката, която провеждаме от 2021 година досега, е, че няма как да сме богата държава, ако заплатите и доходите са ниски. Трябва да се вдигне цената на труда, трябва да станат по-високи заплатите. В същото време да инвестираме в нови машини, в пътища, в железници, така че държавата да може да дръпне напред и да се вдигне производителността на труда”, каза Василев.

Той каза, че няма да се вдига данък „Сгради”. А на общините се дава възможност сами да определят данъчната си основа и ставка.

„Според текста на Сдружението на общините всяка община има да използва статистиката, за да определи за всеки район, а не само за цялата община, ставките”, каза Асен Василев.

„Всяка община ще си го преценява, ще си има нейното решение в нейния общински съвет. Нито една стотинка от тези данъци не идва в държавата. Нито път МФ или държавата могат да накарат някой да вдигне каквото и да е данъци. Това предложение, което идва от самите общини. Ние сме технически вносители на това предложение в парламента, защото общините нямат директна парламентарна инициатива. Но това е предложение, което идва от самото Сдружение на общините. Аз съм учуден, че ГЕРБ го атакува, тъй като ръководството на Сдружение на общините са основно хора от ПП ГЕРБ и това е тяхно предложение, което ние само вкарваме в парламента”, каза Василев.

Повече гледайте във видеото.