Вижте и причините

Речникът на английския език на Кеймбридж определи за дума на годината глагола „халюцинирам", който през 2023 г. придоби ново значение на фона на развитието на технологиите за изкуствен интелект (ИИ), съобщава АП.

„Екипът от лингвисти избра глагола "халюцинирам" за своя дума на годината за 2023 г., защото смята, че новото значение стига до сърцевината на това защо хората говорят за изкуствен интелект“, се казва в изявление на речника на уебсайта му. "Говорим по-специално за новото значение на този глагол, което в контекста на ИИ технологиите вече може да се преведе като „произвеждане на невярна информация“. Както посочиха съставителите на речника, „халюцинирам“ беше една от многото думи, които тази година придобиха допълнително значение в светлината на развитието на ИИ". 

БЪДЕЩЕТО НА ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ: Как може да се регулира употребата му и крие ли опасности

Инструментите за изкуствен интелект, особено тези, които използват големи езикови модели като ChatGPT, са доказали, че могат да генерират правдоподобна проза, но често го правят, използвайки неверни, подвеждащи или измислени „факти“. Тогава те „халюцинират“ уверено и понякога твърде правдоподобно.

Изкуството и изкуственият интелект се сливат в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

Уендалин Никълс, мениджър по издателската дейност на Речника на Кеймбридж, каза: „Фактът, че изкуствените интелекти могат да „халюцинират“, ни напомня, че при използването на тези инструменти хората все още трябва да използват уменията си за критично мислене".

Изборът на този конкретен глагол за дума на годината има за цел да подчертае „както потенциалните предимства, така и съществуващите недостатъци“ на новите технологии, отбелязва докладът на езиковедите. 

 

Източник: Христо Кьосев, БТА