Министърът се обърна и към полицаите от СДВР, които сутринта излязоха на протест пред НС

"За спонтанната инициатива на колегите разбрах от медиите. Надявам се, че това е подкрепа за МВР като институция. Не бива за пореден път да допускаме МВР да бъде използвано за боксова круша и дъвка на политиците". Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов по повод протеста на служители на СДВР пред Народното събрание тази сутрин. Стоянов говори пред журналисти преди да бъде изслушан пред вътрешната комисия в НС.

След протеста: Полицаи излязоха в подкрепа на министъра и пострадалите им колеги

"Искам да успокоя колегите – да работят спокойно, уверено, да вярват в себе си, най-вече да не забравят, че аз съм един от тях и искам да знаят, че за мен е гордост и чест, че аз съм техен министър", заяви Стоянов.

Днес цялото ръководство на силовото министерство е на изслушване пред депутати в парламента заради сблъсъците между футболни фенове и служители на реда. А по-рано през деня столични полицаи излязоха на протест в обедната си почивка. 

До 16 ноември рано сутринта СДВР не е знаела, че протестът е разрешен от Столичната община, т.е. до този момент полицията е считала протеста за неразрешен. По протокол, когато общината разреши подобно провеждане на такова събитие, когато става въпрос за исторически враждуващи агитки, полицията изготвя сравнително безопасен маршрут, а общината е била длъжна предварително да провери предварително за опасни предмети. Нещо, което според СДВР, не се е случило. 

33 са ранените полицаи, 19 - пострадалите цивилни. И днес полицията заяви безкомпромисно, че няма да позволи полицейско насилие. Установени са и още служители, които са превишили правата си по време на протеста на футболните фенове. До края на седмицата се очаква да приключи проверката на техните действия.